Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Gyurcsány: Veszélyben a köztársaság

2003.12.22. 23:42
A sportminiszter szerint a PSZÁF-törvény kapcsán kialakult küzdelem "párhuzamos hatalom" létét látszik bizonyítani. A fideszes Rogán Antal cserébe ütőembernek nevezte a szocialista politikust.
Gyurcsány Ferenc hétfőn újságíróknak azt mondta, a PSZÁF-törvény előzetes normakontrollra küldésével megerősödhet az a vélemény, hogy "párhuzamos hatalom" létezik ma Magyarországon, Rogán Antal szerint viszont helyesen döntött az államfő, hogy kikéri az Alkotmánybíróság álláspontját a jogszabályról.

A második tönkreteszi az egyetlent

"Ebben a helyzetben bármilyen fajta lépése a köztársasági elnök úrnak olyanfajta magatartásnak számíthat egyesek szemében, amely megerősíti azt a véleményt, hogy létezik együttműködés a mai ellenzéki párt és az általa jelölt vagy kinevezett közjogi méltóságok és köztisztviselők között annak érdekében, hogy létezhessen egy párhuzamos hatalom ma Magyarországon" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki úgy vélte, hogy mindez veszélyezteti a köztársaság működését.

"Ez azt jelenti, hogy megerősödhet az a vélemény, hogy a köztársaság hivatalos intézményrendszerén kívül van egy, a demokratikus normák, kontrollok, mechanizmusok által nem teljesen átláthatóvá tett és kontrollált együttműködés, amelynek az a célja, hogy létezzen egy második Magyarország" - közölte a miniszter, hozzátéve, hogy ez a "második Magyarország" viszont tönkreteszi azt az egyetlent, ami van.

Ütőember

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a szocialista politikus szavaira reagálva úgy vélte: a sportminiszter a magyar kormány "ütőemberévé" vált.

"Immár nemcsak a saját pártját támadja, nemcsak az ellenzéket támadja, hanem a köztársasági elnököt is támadja" - mondta az ellenzéki politikus, aki úgy vélte, hogy Mádl Ferenc helyesen döntött, amikor előzetes normakontrollt kért a törvényről az Alkotmánybíróságtól.

Jogbiztonsági aggály

Mint ismert, a köztársasági elnök hétfőn előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól a befektetők és betétesek fokozott védelmével kapcsolatos, úgynevezett PSZÁF-törvény ügyében. Mádl Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a hatályba lépés napján megszűnne a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete hivatalban lévő elnökének, elnökhelyetteseinek megbízatása és köztisztviselői jogviszonya. A köztársasági elnök ezt ítélte alkotmányosan aggályosnak, illetve a jogállamisággal összeegyeztethetetlennek. Ez a rendelkezés egyedi személyi döntést mond ki normatív, törvényi formában - vélekedett.

A normakontrollal kapcsolatban Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke közölte: minden más ügyet megelőzve fogják érdemben megtárgyalni a köztársasági elnök indítványát. Holló András szavai szerint "jó egy-két hónap" kell ahhoz, hogy elkészüljön az előadó bíró, és "tárgyalásra érett legyen az adott ügy".

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.