Judit
3 °C
6 °C

Az ORFK is vizsgálja a PSZÁF pénzügyeit

2003.06.20. 11:44
Az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága is vizsgálja a PSZÁF gazdálkodását, miután egy állampolgár feljelentést tett az ügyben - értesült a Népszabadság. A vizsgálat kiterjed a legfőbb ügyész ezzel kapcsolatos átiratára is. A magánszemély csalás és hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt tett feljelentést ismeretlen tettesek ellen.
Az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága még június 2-án feljelentéskiegészítést rendelt el a Pénzügyi Szervek Állami Felügyeletének (PSZÁF) gazdálkodásával összefüggésben tett állampolgári feljelentés, valamint egy, Keller László közpénzügyi államtitkár által Polt Péterhez továbbított "feljelentésnek minősülő beadvány" alapján - írja a Népszabadság.

Törvénytelen megbízások?

Egy budapesti magánszemély azért tett csalás és hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt feljelentést ismeretlen tettesek ellen, mert információi szerint a PSZÁF elnöke, Szász Károly törvénysértő megbízási szerződéseket kötött egyes vezető munkatársaival. A feljelentő szerint a vezetők köztisztviselőként látták el feladataikat, de a munkaidő letelte után megbízási jogviszony keretében, állítólag éves szinten több tízmillió forintos díjazásért folytatják ugyanazt a munkát.

A Népszabadság arról is beszámol, hogy a feljelentő emellett arról is tájékoztatta a hatóságot, hogy információi szerint a PSZÁF elnöke és egyes munkatársai sokmilliós szerződéseket kötöttek szóban. E megbízások teljesítéséről nem készült írásos teljesítésigazolás, ami súlyosan sérti az államháztartási törvény vonatkozó rendelkezéseit.

Gazdaságtalan döntésekről szól az irat

A vezető munkatársakkal kötött megbízási szerződéseket érinti az a húszoldalas dokumentum is, amelyet ismeretlen személyek készítettek Jelentés a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének működésével (2000-2002) kapcsolatos adatgyűjtés állásáról címmel.

A jelentés készítői szerint közpénzből jelentős összegeket költött a felügyelet arra, hogy felméresse saját külső megítélését. Ugyancsak tetemes összegeket emésztett fel a dokumentum készítői szerint eltúlzott méretű gépjárműpark létrehozása és fenntartása is. A PSZÁF 22 gépjárművéből öt-hat használatlanul áll a garázsban.

Az irat készítői azt állítják: a PSZÁF Szász Károly vezetése alatt számtalan gazdaságtalan döntést hozott, amelyekkel megkárosította az államot, és megsértett több törvényt is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!