Ágnes
-13 °C
0 °C

Betiltották a szilveszteri petárdázást

2005.11.02. 19:22
Betiltotta a szilveszteri petárdázást és megduplázná a kiszabható pénzbírságot a kormány. A belügyminiszter szerint az ország lakossága nem tolerálta a liberalizálást.

A szilveszteri időszakra is betiltotta a petárdák használatát a kormány, és javaslatot tett a parlamentnek a maximálisan kiszabható szabálysértési bírság összegének 50-ről 100 ezer forintra emelésére, ismertette a kabinet szerdai döntését a kormányülés utáni sajtótájékoztatón Lamperth Mónika belügyminiszter. Az elmúlt két év tapasztalatai szerint a magyar lakosság nem bizonyult toleránsnak az engedélyezéssel kapcsolatban, indokolta a döntést Lamperth.

A kormánydöntés értelmében a jövőben napszaktól függetlenül jegyzői engedélyhez kötik a tűzijátékok engedélyezését. Erre eddig csak este 10 és reggel 8 óra között volt szükség. Lampeth szerint a "kis tűzijátékok" esetében nem alkalmaznak tiltást, tehát az olyan egyéb pirotechnikai eszközök, amelyek nem elsősorban a hanghatásra építenek, továbbra is használhatóak lesznek.

Az MDF örül annak, hogy a belügyminiszter belátta két évvel ezelőtt hozott rendeletének megvalósíthatatlanságát, reagált a kormány döntésére Szőke László, a párt alelnöke. Mint mondta, bízik benne, hogy a következő szilveszterek során sokkal kevesebb balesetet okoznak majd a petárdák.

Az MDF rendkívül fontosnak tartja, hogy a rendelet betartása érdekében a szilvesztert megelőző két hétben szigorú ellenőrzést tartsanak az árusoknál.

Halász János szerint a kormány döntése is bizonyítja, hogy a petárdarendelet megbukott. Ugyanakkor szerinte az, hogy a kormány a petárdarendelettel foglalkozik, érzéketlenségre vall. Az ellenzéki képviselő szerint az "érzéketlen luxusbaloldali kormány" másodlagos kérdésekkel foglalkozik ahelyett, hogy a valódi kérdéseket oldaná meg.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!