Árpád
-1 °C
9 °C

Ragáts marad az MTV elnöke?

2003.11.19. 14:39
Kérdéses, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány társadalmi delegáltjaival kiegészült nagykuratóriuma meneszti-e Ragáts Imrét a köztévé éléről. A csütörtökre összehívott testületi ülésen ugyanis titkos szavazással dönt a 29 kurátor. Ragáts felmentéséhez a szavazatok kétharmada szükséges. Az Index információi szerint az utóbbi napokban is folytatódtak a háttértárgyalások a kurátorok és Ragáts között.
Korántsem biztos, hogy csütörtökön leváltja az MTV közalapítványi kuratóriuma az intézmény éléről Ragáts Imrét, tudta meg szerdán több, a testülethez közelálló forrásból az MTI. A távirati iroda információja szerint nem csupán a társadalmi szervezetek delegáltjai "szavazhatnak szét", nem utolsósorban azon félelmük miatt, hogy elnök nélkül irányíthatatlanná válik a köztelevízió, de akár a parlamenti pártok delegálta elnökségi tagok némelyike is szembehelyezkedhet a kilenc nappal korábban egyhangúlag meghozott döntéssel. A Népszabadság szerint Ragáts mellett szólhat, hogy a parlament hétfőn a zárszamadási törvény elfogadásával hatmilliárd forintos gyorssegélyt juttatott az MTV-nek. Korábban a koalíciós pártok úgy nyilatkoztak: amíg a Ragáts-ügy nem zárul le, a parlament nem szavaz a jogszabályról.

Csökkentették Ragáts hatáskörét

A csütörtöki határozathozatal - szemben az elnökség szavazásával - titkos lesz; így korántsem biztos, hogy sikerül megszerezni a 29 fős testület kétharmadának támogatását a felmentéshez. Így viszont a kuratóriumi elnökség bizalmát nem élvezve lesz kénytelen tovább dolgozni az elnök, ami nagyban szűkítheti mozgásterét. Ennek első elemeként említették az MTI-nek név nélkül nyilatkozó testületi források, hogy a kuratóriumi elnökség arról döntött múlt csütörtökön, hogy az eddigi 50 millió forint helyett ezentúl előzetes beleegyezése nélkül 20 milliós értékhatárig szerződhet az MTV Rt.

Háttéralkuk

Az Index információi szerint a köztévé elnöke pozíciója megőrzése érdekében több társadalmi és pártdelegáltnak is különféle lehetőségeket ajánlott, cserébe azért, ha nem szavazzák meg menesztését.

Ragáts Imre felmentését egyébként a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége kezdeményezte egy héttel ezelőtt, egyhangúan. A testület azért vonta meg az elnöktől a bizalmat, mert Ragáts még ügyvezetőként 2007-ig eladta az MTV reklámidejét, mindössze évi 900 millió forintért. A tévéelnök szerint ugyanakkor tévedését belátta, a szerződéseket felbontotta és kár nem érte az intézményt.

az MTV szerint Pinke az egyetlen alelnök

A Magyar Televízió (MTV) Rt. vezetésének álláspontja szerint jelenleg Pinke György az intézmény egyetlen alelnöke. A kérdésnek akkor lehet jelentősége, ha a közmédium közalapítványi kuratóriuma csütörtökön leváltja Ragáts Imre elnököt, mivel ekkor alelnök nevezhető ki ügyvezetőnek. Szenes Andrea korábban úgy nyilatkozott, hogy továbbra is alelnöknek tartja magát, mert nem menesztette a tévékuratórium posztjáról, így szükség esetén elvállalná az MTV ügyvezetését. Az Index ugyanakkor úgy értesült, hogy Szenes alelnöki ambícióiról letett, cserébe pedig műsoridőt ajánlottak számára.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!