Mária
-7 °C
3 °C

Alagútba terelnék a rakpartot

2004.01.08. 10:17
Felülvizsgáltatja a Budai alsó rakpart bővítési terveit a főváros a környezetvédő és civil szervezetek nyomására. A Népszabadság úgy tudja, hogy az új variáns szerint a négysávos út a Margit híd és a Szabadság híd közötti szakaszon alagútban futna, felette pedig gyalogossétányt létesítenének.
Kétszer kétsávosra bővítené a Budai alsó rakpartot a főváros, melynek terveit már a kezdetektől élénk tiltakozással fogadták környezetvédő és civil szervezetek. A főváros most felülvizsgálja a bővítési terveket - tudta meg a Népszabadság. A lap információi szerint ebben szerepet játszhatott, hogy a vitatott beruházással - mivel a világörökség részeként számontartott Duna-partot érinti - az UNESCO párizsi központja is foglalkozott.

A szervezet állásfoglalása szerint minden hasonló beavatkozást megfelelő szakmai egyeztetés kell megelőzzön - ennek hiányát sérelmezik egyébként a zöld- és civil szervezetek -, ha ez elmarad, akár a világörökségi cím is megvonható.

Csak vakítanak a tervvel?

A főváros tavaly év végén mintegy 28 milliárd forintnyi hitelt vett fel, melynek egy részét a rakpart bővítésére fordítanák. Azonban az eddigi nyilatkozatokból az derül ki, hogy részben ebből a pénzből fedeznék a 2-es metró öt évig tartó felújítását is - ami ötvenmilliárdos nagyságrendű beruházás. A Népszabadság szerint a rakpart bővítése az alagút és a gyalogossétány nélkül is jócskán meghaladja a tízmilliárd forintot, az átdolgozott tervek alapján ennél jóval többe kerül majd a bővítés. Ezért nem zárható ki, hogy az alagút-sétánnyal fedett sztrádaterv csupán az UNESCO és a zöldek-civilek megnyugtatására készült, a beruházás ügyét pedig egyelőre "jegeli" a városháza.

Ráadásul nemcsak az építési engedély hiányzik a beruházás megindításához. Mivel a környezetvédelmi szakhatóság csak tavaly nyáron adta hozzájárulását a bővítéshez, az eltelt idő alatt az addig beszerzett többi engedély hatályát veszítette, így a Városházának mindent előről kellene kezdenie.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.