Miklós
-7 °C
4 °C

Havi raport a Honvédség vezetőinek

2000.11.27. 17:04
Kapcsolódó cikkek (1)
Ezentúl havi rendszerességgel kell beszámolniuk a honvédség vezetőinek Mádl Ferenc köztársasági elnöknek. Ezt Szabó János, honvédelmi miniszter jelentette be, miután Fodor Lajos vezérkari főnök kíséretében egyeztető tárgyaláson találkozott a köztársasági elnökkel. A megbeszélésen szó esett az elnöki kabinet keretein belül működő katonai iroda létszámleépítéséről, valamint Szekeres István menesztett tábornok leveléről is, amelyben a dandártábornok sérelmezi, a menesztett tisztekkel való bánásmódot.
A köztársasági elnök igényt tart a rendszeres, havi haderő-átalakításról szóló beszámolókra - jelentette be Szabó János honvédelmi miniszter a Mádl Ferenccel folytatott hétfő délelőtti egyeztető tárgyalás után. A megbeszélésen jelen volt Fodor Lajos vezérkari főnök is. Az alig negyven percig tartó egyeztetésen szó esett a katonai iroda leépítéséről, amely előreláthatólag a jelenlegi 6-8 fő helyett a későbbiekben csupán 1-2 fővel fog működni. Fodor Lajos nem árulta el, hogy a köztársasági elnök, valamint a vezérkar közötti összekötő irodának mennyi az éves költségvetése, de az már most biztos, hogy drasztikusan csökkentik az iroda működési költségeit.

Szabó János
honvédelmi miniszter
Szabó János elmondta, hogy a megbeszélésen érintették azt a múlt héten napvilágot látó levelet is, amelyet Szekeres István nyugdíjazott tábornok írt Mádl Ferencnek. Mint ismeretes Szekerest Orbán Viktor személyes utasítására menesztették három tábornok társával együtt, mert a kormányfő a továbbiakban nem kíván velük együtt dolgozni. Szekeres azt kérte, hogy Mádl Ferenc, mint a hadsereg főparancsnoka mondja ki a végső szót az ügyben, figyelembe véve az ő általa ismertetett tényeket is. Szabó János tájékoztatása szerint az elnök írásban fog válaszolni Szekeres Istvánnak.

Az elmúlt hónapokban 48-ról 27 főre csökkentették a Honvédség tábornokainak számát. Az elbocsátottak javarészét nyugállományba küldték, négy tábornoki beosztású katonai attasét pedig hazahívnak, mert ezeken a posztokon alacsonyabb rendfokozatú katonatisztek teljesítenek majd szolgálatot.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.