Dömötör
12 °C
14 °C

Engedett a rasszizmussal vádolt iskolaigazgató

2002.02.28. 16:47
Kapcsolódó cikkek (1)
Bár a Munkaügyi Bíróság jogerősen visszahelyezte állásába, közös megegyezéssel mégis távozott a szinte csak roma gyerekeket oktató halmajugrai általános iskola igazgatónője. A cigányellenességgel vádolt intézményvezetővel kapcsolatos döntés azt követően született meg, hogy több tanár kilépéssel fenyegetőzött, a szülők pedig nem akarták iskolába engedni a gyerekeiket.
A heves megyei Halmajugrán tavaly augusztusban az igazgatónő újbóli kinevezése ellen demonstrációval tiltakoztak a szülök és a tantestület többsége. A cigány kisebbségi önkormányzat akkor ombudsmanhoz fordult, mert úgy vélték, hogy a vonatkozó törvények értelmében a testület egyetértése nélkül nem választhatták volna meg Bódiné Gulyás Ágnest.

Előítéletesnek és alkalmatlannak vélték őt

A kisebbségi ombudsman a roma képviselet mellett foglalt állást, mivel az önkormányzat felveszi a roma gyerekek után járó több tízmilliós többlettámogatást, amit - Kaltenbach Jenő vizsgálatának megállapítása szerint - vissza kell fizetnie az államnak, amennyiben nem veszi figyelembe a cigány önkormányzat vétójogát.

Ezután a település engedve a nyomásnak végül leváltotta Bódinét, aki azonban nem ismerte el a döntést és bírósághoz fordult. A Heves Megyei Munkaügyi Bíróság ugyan másodfokon is visszahelyezte állásába az Arany János Általános Iskola volt igazgatónőjét, ám az ismételt heves tiltakozás miatt Bódiné a település vezetésével közösen tegnap végül úgy döntött, megválik a direktori széktől.

Az intézményt jelenleg megbízottként Pelle József, az iskola egyik tanára irányítja. Molnár Nándor jegyző tájékoztatása szerint az új igazgató kinevezésének módjáról még nem született döntés.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.