Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

A szlovák magyar koalíció és a Fidesz is támadja az MSZP vendégét

2004.02.25. 21:27
Kovács László MSZP-elnök, külügyminiszter a szocialista párt székházában szerdán fogadta Robert Ficót, a szlovák SMER párt elnökét. A szlovák politikus látogatása ellen emelt szót a Fidesz és a Magyar Koalíció Pártja is. A SMER az MSZP támogatását kéri, hogy csatlakozhassanak az Európai Szocialisták Pártjához és a Szocialista Internacionáléhoz.
A Teleki László Alapítvány meghívására jött Magyarországra Robert Ficó, a szlovák SMER párt elnöke. A politikus szerdán a szocialisták székházában találkozott Kovács Lászlóval, az MSZP elnökével. A találkozón, amely a szlovák politikus kérésére jött létre, Kovács László pártja nevében támogatásáról biztosította a SMER-t a nemzetközi szociáldemokrácia szervezeteivel történő kapcsolatépítésben.

Problémamentes kapcsolatok

A szocialisták sajtóosztályának közlése szerint az MSZP elnöke kedvezőnek nevezte a két ország közötti kapcsolatokat. A megbeszélésen továbbá hangsúlyozta, hogy a kedvezménytörvény végrehajtásáról aláírt kétoldalú megállapodással a Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolatok problémamentessé váltak. Kovács László a találkozón kiemelte a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) fontos és felelősségteljes szerepét. "Az MKP politikája hozzájárul Szlovákia fejlődéséhez és stabilitásához" - közölte Kovács László.

szélsőségesen nacionalista magatartás

A Magyar Koalíció Pártjának elnöke ugyanakkor meglepetéssel értesült arról, hogy Kovács László fogadta Robert Fico szlovák ellenzéki politikust. Szerintük Fico ugyanis - nyilatkozta a TASR szlovák hírügynökség megkeresésére Duka Zólyomi Árpád, az MKP alelnöke - magyar kérdésekben soviniszta és szélsőségesen nacionalista magatartást tanúsít. "A találkozó megszervezése nem volt szerencsés, nem kellett volna megtörténnie" - jelentette Duka Zólyomi, aki "vakmerő durvaságnak" nevezte, hogy Robert Fico azért instanciázott Kovács Lászlónál, a Szocialista Internacionálé alelnökénél, hogy a magyar szocialisták támogassák a SMER csatlakozását az Európai Szocialisták Pártjához és a Szocialista Internacionáléhoz.

Németh Zsolt, a Fidesz-frakció külügyi kabinetjének vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy jellemezte Robert Fico pártját, a SMER-t, mint önmagát szociáldemokratának nevező, de Európában populista nacionalistaként ismert tömörülést.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.