Ambrus
-7 °C
3 °C

A reformkörösök aggódnak a születésnapját ünneplő MSZP-ért

2004.10.09. 18:08
Tizenöt éves az MSZP, amelynek reformkörös tagjai szombaton emlékeztek a múltra, értékelték a jelent és aggódtak a jövő miatt. Tabajdi Csaba szerint politikai kiszorítósdi zajlik ma az MSZP-ben, Géczi József Alajos szerint pedig a mediatizált világra Gyurcsány Ferenc az MSZP válasza.
A tizenöt éves Magyar Szocialista Pártra emlékezett a párt Reformkörök Alapítványa. Az alapítvány elnöke, Géczi József Alajos még 1989-ből idézte Gyurcsány Ferencet, aki szerint a szocialisták bármilyen reformra is törekednek, ellenfeleik szemében kommunisták maradnak. Géczi szerint már 1989-ben megjelentek a pártban azok, "akiket Szili Kati - vesztére - zsákmányszerzőnek nevezett". Arról az időszakról Géczi megjegyezte, hogy volt progresszív baloldal is, amit a jobboldalnak és a liberálisoknak is el kellene ismerniük. Enélkül "a szabad demokratáknak van identitásválságuk, nem nekünk", mondta az elnök.

Megszűnhet a részvénytársaság

Géczi József szerint eddig háromszor "dőlt meg a föld" az MSZP alatt, legutóbb az idén augusztusban, amikor a kormányfőváltással a mediatizált világra született válasz - utalt Gyurcsány Ferenc megválasztására. Az elmúlt két évben ismerősök, rokonok léptek be a pártba, kaptak posztokat, "lettek részvényesek, de ha nincsen profit, elveszítjük a 2006-os választásokat, megszűnik a részvénytársaság" - mondta Géczi József Alajos.

Politikai kiszorítósdi

Tabajdi Csaba, szocialista EP-képviselő szerint a pártban megindult ugyan a megújulás, ami nélkül nem nyerhetnek 2006-ban, de "intellektuálisan" sok mindent nem gondoltak még végig, például, hogy mit eredményez mindez vidéken, vagy hogy mit jelent a Gyurcsány által többször is hangoztatott "patrióta kormány". Tabajdi, aki a Medgyessy-kormány bukása előtt közzétette kritikus téziseit a Népszabadságban "nem örül" a politikai kiszorítósdinak, ami manapság az MSZP-ben tapasztalható. Morálisan kifogásolhatónak nevezte, hogy voltak akik hallgattak, amikor Medgyessy Péter és Kovács László rossz irányba vitték a pártot, de a kritikus hangot megütő "Szili Katalin és a búsképű Jánosi György a partvonalra kerültek".

Bolsevik, vadkapitalista erők

Kósa Ferenc alapító arra hívta fel a figyelmet, hogy az MSZP még csak kamasz korba lépett, és előfordulhat, hogy bolsevik, vadkapitalista erők veszik át a hatalmat benne. Vitányi Iván szocialista képviselő ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a párt mintha fel akarna ébredni tetszhalott állapotából.

Gazsó Ferenc szerint az MSZP elkezdte a közteherviselés valamiféle korrekcióját, de arról nincs szó, hogy a tőkejövedelmek arányosítása következnék be. Szerinte a mai pártpolitikára a konszenzuskeresés hiánya jellemző. A tanácskozáson felszólalt az MSZP első elnöke, Nyers Rezső is, aki beszédében többször is hangsúlyozta, hogy a párt elszakadt a társadalomtól. Aktuálpolitikai kritikát is hallhatott tőle a közel harminc résztvevő, Nyers Rezső Hiller István pártprogramját, Az Új Magyar Szociáldemokrácia programját, "túl elméletinek" tartja.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.