Miklós
-7 °C
4 °C

Elmaradhat a nagy reform az MSZP kongresszusán

2004.09.16. 12:39
Az Index információi szerint a szocialisták októberi kongresszusát előkészítő bizottsága azt javasolja a választmánynak, hogy az MSZP teljes megújításáról döntő kongresszus ne mindenről, csak a tisztségekről és Hiller István vitaanyagáról döntsön. Az eredeti tervek szerint megváltoztatnák a párt alapszabályát és szervezeti struktúráját is, ám erről talán csak jövőre döntenek.
Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnökhelyettese azt kezdeményezi, hogy az MSZP októberi kongresszusán a delegáltak csak a párttisztségekről, valamint Hiller István nevével fémjelzett Az Új Magyar Szociáldemokrácia című anyagról döntsenek a küldöttek, értesült az Index. Simon javaslata azt jelenti, hogy a kongresszus nem szavaz sem a Lamperth Mónika által jegyzett alapszabály-módosításról, sem a Szili Katalin által írt, a pártot az alaptól a vezetésig megújító vitaanyagról sem.

Reform helyett reformocska

Az MSZP október 15-n olyan kongresszust tart, amelyet a június 13-i E-választási vereség óta úgy emlegetnek, mint a nagy áttörés lehetősége. Kovács László pártelnök többször is hangsúlyozta, hogy az MSZP "jelenlegi formája, működése nem alkalmas arra, hogy megszólítsa az embereket". A fordulatot hozó kongresszus egyik sarkköve, hogy ő maga el sem indul a pártelnökségért. Kovács helyére jelenleg öten aspirálnak.

Jánosi György választmányi elnök megerősítette értesülésünket, kiegészítette viszont azzal, hogy tudomása szerint azért nem akarnak az alapszabályról és a szervezeti megújulásról szavazni, mert a két anyag között sok ellentét van. Ezeket próbálja szinkronba hozni a kongresszust előkészítő bizottság, ám véleménye szerint októberig arra nem lesz lehetőség, hogy a választmány, vagy a kongresszus döntsön a változtatásokról. Így valószínűleg jövőre ismét kongresszust tartanak.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.