Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

A kiigazítások elsöpörhetik a rektorok csúcsfizetését

2006.06.09. 07:55
Kapcsolódó cikkek (1)
Különbözőképpen döntenek az egyetemek a rektorok fizetésének megemeléséről Magyar Bálint távozó oktatási miniszter ajánlása alapján. Van olyan intézmény, ahol ha a vezető jól teljesít, akár havi kétmillió forintos fizetést is kaphat. Másutt megpróbálják a rektor-helyetteseket és dékánokat is honorálni. Békesi László, az egyik főiskola gazdasági tanácsának tagja szerint azonban egyelőre bizonytalan, hogy a költségvetési kiigazítások lehetővé teszik-e az ilyen mértékű fizetésemeléseket.

Magyar Bálint távozó oktatási miniszter még a két választási forduló között küldött egy ajánlást az egyetemek stratégiai irányításáért felelős gazdasági tanácsoknak (a 7-9 tagú testületben egyetemi delegáltak mellett az oktatási tárca által kijelölt vállalatvezetők és pénzügyi szakemberek is ülnek). Magyar a levélben azt javasolta: ha az egyetemek gazdasági helyzete lehetővé teszi, jelentősen emeljék meg a rektorok fizetését.

Magyar Bálint erről egy szerdai háttérbeszélgetésen azt mondta: el kell ismerni a rektorok munkáját, akik egy-egy cégvezetőhöz hasonlóan gyakran több tízmilliárdos vagyonért felelnek. A magasabb bérek ösztönözhetik a versenyt is a rektori helyekért.

„Mára jelentősen megváltozott a rektorok feladata. Az egyetem élén egy tudós helyett sokkal fontosabb a jó menedzseri képességekkel megáldott vezető” – mondta az Indexnek az egyik vidéki egyetem rektora.

Havi kétmillió vagy annál több

Magyar Bálint ajánlása alapján a rektorok olyan fizetéseket kaphatnának, mint a versenyszférában működő nagyvállalatok csúcsmenedzserei. A rektorok eddig a jelenleg 416 500 forintos professzori illetményt és egy 100-150 ezer forintos rektori pótlékot kaptak. Az 520-570 ezer forintos havi fizetéshez az egyetemek még adhattak további kiegészítést.

Magyar Bálint javaslata az volt, hogy a rektorok munkáját - a nagyvállalatok vezetőihez hasonlóan - alapfizetéssel és teljesítménytől függő prémiummal ismerjék el. A távozó miniszter azt ajánlotta, hogy a rektori alapfizetés a 416 500 forintos professzor illetmény kétszerese, azaz 833 ezer forint legyen.

Emellé továbbra is járna a 100-150 ezer forintos vezetői pótlék. Az egyetem ehhez további illetménykiegészítést adhatna. Ez az egyetem nagyságától függően az egyetemi tanári illetmény 3. kategóriájának (441 490 forint) kettő- illetve háromszorosa lehet. Ez az összeg tehát 882 ezertől-1 millió 324 ezerig terjedhet.

A felső plafon így meghaladja a havi bruttó 2 millió forintot is. Az egyetem gazdasági tanácsa emellett az éves bér nyolcvan százalékát kitevő prémiumot is adhat a rektornak, feltéve, ha teljesíti a gt által meghatározott feltételeket és eredményeket ér el.

Egy rektor éves jövedelme így meghaladhatja a 40 millió forintot, sőt, ha a 13. havi közalkalmazotti fizetést is beleszámoljuk , elérheti az 50 milliót is.

Eredmények kellenek

Mindez persze csak ajánlás, a konkrét összegekről az egyetemek gazdasági tanácsa dönt. Javaslatukat be kell nyújtani az oktatási miniszternek, a végső szót ő mondja ki.

A BGF gazdasági tanácsa már megtette javaslatát a rektor fizetéséről az oktatási miniszternek. „Szigorú és kemény feltételeket szabott számomra a gazdasági tanács” – mondta az Indexnek Roóz József, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora.

A BGF rektorának fenn kell tartania az intézmény működőképességét, javítania a hatékonyságon, növelnie a hallgatók létszámát, új szakokat bevezetni, és csökkentenie a nem oktatói gárda létszámát. A tervek szerint a rektor a feltételek teljesítésekor is csak akkor kaphatja meg a prémiumot, ha azt az összeget az intézmény ki tudja termelni.

A Corvinus Egyetem egyelőre kivár a döntéssel. Mint Mészáros Tamás rektor az Indexnek elmondta: azt szeretnék, ha a rektor-helyettesek, dékánok és a kiemelkedően dolgozó oktatók fizetését is meg lehetne emelni. Erről várhatóan még ebben a hónapban döntenek. A Miskolci Egyetemen információink szerint a fizetésemelés alsó határát javasolja a gazdasági tanács.

Közbeszólhatnak a kiigazítások

A rektorok fizetésének megugrásával azonban hatalmas szakadék keletkezhet a vezetők és az alacsonyabb beosztásban lévők fizetése között. A BGF rektora ezért azt hangsúlyozta, ha jutalmat kap, abból a munkában és a felelősségben vele osztozó vezetőknek is szeretne juttatni.

Elképzelhető azonban, hogy a rektori fizetésemeléseket mégsem hajtják végre. Békesi László volt pénzügyminiszter, a Budapesti Gazdasági Főiskola gazdasági tanácsának tagja az Indexnek azt mondta: „nem vagyok biztos benne, hogy a rektori fizetésemelés nem esik áldozatául a költségvetési kiigazításoknak. Elképzelhető a bérek befagyasztása és az is, hogy az ilyen mértékű béremelés nem egyeztethető össze a reformok elveivel. Azt nem tudom, milyen megtakarítási penzumot kap az oktatási és kulturális tárca, de az biztos, hogy javaslatunkat egyelőre nem ellenjegyezte a miniszter.”

Az ügyben az átadás-átvételre készülő Oktatási Minisztérium részéről nem kívántak nyilatkozni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!