Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Rendőrök, tűzoltók, polgárőrök demonstrálnak

2003.03.31. 16:48
A Parlament előtt felállított postaládába várja a szakszervezet mindazon rendőrök levelét, akik szerint sem jó, hogy ebben az évben csökken a reálbérük. A BM ígér és úgy ítéli meg a helyzetet, hogy csak három érdekképviselet renitenskedik.
"Aki nem ért egyet azzal, hogy a fegyveres és a rendvédelmi szféra hivatásos állományú tagjainak 2003-ban reálbércsökkenése legyen, kérjük írjon egy levelet"
Rendőrök, tűzoltók, és polgárőrök kezdtek ma "figyelemfelhívó demonstrációba" a Parlament előtt, mert az idén reálértéken csökken a fizetésük. "Ez az első olyan év, amikor még csak kilátásunk sincs arra, hogy emeljék bérünket, a Belügyminisztérium költségvetésében ugyanis egyszerűen nincs ilyen fejezet" - mondta az Indexnek Dávid Tibor, a Független Rendőrszakszervezet főtitkár-helyettese.

A rendőröknek és más hivatásosoknak ebben az évben minden hónapban legalább nettó 6 ezer forintra lenne szükségük pusztán ahhoz, hogy a tavalyi évi szintjén maradjon a bérük reálértéke. A szakszervezet javaslata szerint a BM-nek júliustól kellene megemelnie a hivatásosok fizetését havi 19 ezer 200 forinttal.

Rendőrök narancssárga fokozatban

Dávid Tibor szerint a szakszervezet nem akar a négy évvel ezelőttihez hasonló több ezres demonstrációt tartani, de eltökéltségük érzékeltetésére elmondta, hogy öt lépcsős stratégiát dolgoztak ki a BM megdolgozására, s a ma kezdődő megmozdulás még csupán a kettes készültségi fok. A figyelemfelkeltés április 10-ig tart, eddig várják mindazon rendőrök levelét, akik szintén tiltakoznak a méltánytalanság ellen.

A BM ígér és türelemre int

A BM közleményében ígéretet tesz arra, hogy jövőre jelentősen emelik a hivatásosok illetményalapját, s hogy a tiszteknek és tiszt-helyetteseknek azt az összeget kiegészítik az év közepétől. A BM azt is vállalja, hogy a "központi és területi szerveknél dolgozó hivatásos állomány részére az év utolsó negyedévében egyszeri juttatásként 500 millió forint bruttó összeget biztosít", amelyet a szakszervezetek közreműködésével osztanának szét. Ugyanakkor a közlemény megemlít egy 2 milliárd forintnyi vállalást is, de ez a szakszervezetek szerint csak a vezető tiszteknél tartaná szinten fizetésük értékét, a szakszervezetek tagjai között legnagyobb számban előforduló tiszt-helyetteseknek azonban"nevetséges", bruttó 3 ezer forint emelést tenne lehetővé. És akkor még nem beszéltünk az egész emelésből kimaradó közalkalmazottakról" - mondta Dávid.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.