Mária
-7 °C
3 °C

Áfavisszatérítésből származott a Kulcsárnál landolt közpénz?

2003.10.03. 19:30
A Fidesznek újabb teóriája van arra, miként került 4,2 milliárd forintnyi közpénz a sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attilához. Répássy Róbert frakcióvezető-helyettes szerint egy "rejtélyes szilveszteri áfa-visszatérítés nyomán került a pénz Kulcsárhoz". A politikus úgy véli: azért kellett az egész tranzakciót még január elseje előtt bonyolítani, mert december utolsó napjáig még Erős János felügyelte az állami céget. Az APEH cáfolja Répássy állításait.
A Fidesz szerint egy "rejtélyes szilveszteri áfa-visszatérítés" nyomán kerülhetett 4,2 milliárd forint közpénz Kulcsár Attilához - közölte Répássy Róbert pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A pénz átutalásáról a Nemzeti Autópálya Rt. és az Állami Autópálya Kezelő Rt. tavaly december 30-án állapodott meg. A Nemzeti Autópálya Rt. vezérigazgatója és az Állami Autópálya Kezelő Rt. elnöke ugyanaz a személy, Bodnár Zoltán volt - mondta el a fideszes országgyűlési képviselő.

Még Bécsben kihallgathatják Kulcsárt
Az ügyészség a lehető legrövidebb időn belül dönt arról, indokolt-e, hogy Kulcsár Attilát még a kiadatása előtt kihallgassa a magyar rendőrség - közölte az ügyészség szóvivője pénteken az MTI-vel. A kiadatási eljárás azt hivatott szolgálni, hogy a büntetőeljárás lefolytatható legyen Magyarországon, ennek része a gyanúsítottkénti meghallgatás. A nyomozóhatóság előterjesztése a kihallgatásról elébe menne a büntetőeljárásnak - közölte Borbély Zoltán. Hozzátette: ha a kihallgatás haladéktalansága indokolt, akkor az ügyészség ennek nem lesz gátja. Az előterjesztést a gyanúsítotti kihallgatásról a nyomozóhatóság ezen a héten megtette.
Átutatlás szilveszter napján

Közölte: egy nappal később, 2002. december 31-én az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) több mint 4 milliárd forintot utalt áfa-visszatérítésként a Nemzeti Autópálya Rt. számlájára, amely azt még a banki zárás előtt továbbutalta az Állami Autópálya Kezelő Rt.-nek. Innen került a pénz a K and H Bank többmilliárdos sikkasztással gyanúsított brókeréhez - jelentette ki Répássy Róbert.

Gyors APEH-es ügyintézés

A Fidesz furcsállja, hogy az APEH, amelynek 45 napos határidő áll rendelkezésére az áfa-visszatérítésre, ilyen gyorsan teljesítette a tranzakciót. A sietség oka minden bizonnyal az volt, hogy 2002. december 31-ig a Nemzeti Autópálya Rt.-t a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatójaként "Medgyessy Péter bizalmasa, Erős János felügyelte", míg január 1-jétől az állami cég átkerült Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter felügyelete alá - mondta Répássy Róbert.

László Csabát faggatják

"Nem tűnik véletlennek, ahogy ezek az események bekövetkeztek" - tette hozzá, utalva arra, hogy 2003. január 1-jétől erre a tranzakcióra már nem kerülhetett volna sor. Répássy Róbert emlékeztetett arra is, hogy a kérdéses 4,2 milliárd forintot a Fővárosi Bíróság hétfőn zárolta. A fideszes képviselő bejelentette: írásban kér választ László Csaba pénzügyminisztertől a "rejtélyes szilveszteri áfa-visszatérítés" körülményeiről.

APEH: nem volt egyedi intézkedés

Semmifajta különleges, egyedi intézkedést nem tett az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a Nemzeti Autópálya Rt.-vel kapcsolatosan - reagált a hivatal pénteken Répássy Róbert sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!