Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Bárándy: A kormány nem felelős

2003.11.17. 17:09
A fideszes Répássy Róbert arról interpellálta Bárándy Péter igazságügyi minisztert: ki a felelős azért, hogy Kulcsár Attila ellen csak két ügyben folyhat majd Magyarországon eljárás. Bárándy szerint senki sem felelős ezért, mert a vitatott kiadatási dokumentumokat nem az igazságügyi tárca, hanem ügyészi indítványra a Fővárosi Bíróság állította össze.
Répássy Róbert interpellációjában arról érdeklődött, ki a felelős azért, hogy Kulcsár Attila megúszhatja a pénzmosás miatti felelősségrevonást. Hangsúlyozta: az igazságügyi tárca négy bűncselekmény miatt kérte a bróker kiadatását. Jelezte: az osztrák hatóság szerint a magyar kiadatási kérelem csak részben volt megalapozott, így csak sikkasztás és hamisított okmányok felhasználása miatt adja ki Kulcsár Attilát a magyar hatóságnak.

"Pénzmosás és jogosulatlan szolgáltatás nyújtása miatt nem" - tette hozzá Répássy. "Azaz Kulcsár Attila a magyar kormány áldásos tevékenysége következtében többéves börtönbüntetéstől menekülhet meg" - vélte a képviselő.

Medgyessy helyett Bárándy felelt

A miniszterelnök helyett válaszoló Bárándy Péter úgy fogalmazott: a kormány és annak egyetlen tagja sem felel azért, ahogyan jelenleg Kulcsár Attila büntetőügye áll. "Az ön által felvetettek, azt kell hogy mondjam, hogy viszonylag kikristályosodott ismerethiányról tanúskodnak" - mondta a tárcavezető. Bárándy Péter hangsúlyozta, hogy a kiadatási parancsot nem az igazságügyi tárca, hanem ügyészi indítványra a Fővárosi Bíróság állítja össze.

Elfogadott válasz

Kiemelte azt is, hogy a pénzmosás tényállása, mivel nem bűnkapcsolati cselekmény, nem kompatibilis az osztrák büntető törvénykönyvvel, ezért a kettős büntethetőség feltétele hiányzik. Mint mondta, a jogosulatlan szolgáltatás nyújtás bűncselekményét a magyar Büntető törvénykönyv sem ismeri. Répássy Róbert a választ nem fogadta el, az Országgyűlés azonban 190 igen szavazattal, 154 ellenében elfogadta azt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.