Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Ötszáz településsel megszakadt a vasúti kapcsolat

2003.01.23. 15:54
Több száz magyarországi település maradt vasúti összeköttetés nélkül, mert a nem villamosított mellékvonalakon közlekedő csehszlovák gyártmányú Bz motorkocsikat visszahívja a MÁV. A vasúttársaság közleménye szerint a sínbuszok tengelyeinél észleltek hibákat. Csütörtök délután minden mellékvonalon késésre kell számítani.
A vasúttársaság szerdán késő este közölte, hogy a tengelyvizsgálatoknál gyakori repedések miatt azonnali hatállyal visszahívta 219 darab, 20 éves átlagéletkorú cseh gyártmányú motorkocsiját, 34 vonalon leállította a vasúti közlekedést, különböző megoldásokkal mintegy 50 vonalon részben vagy végleges megoldásokkal fenntartja a forgalmat.

A megváltozott MÁV-menetrendről február 10-ig hat új ingyenesen hívható számon - 06-80-203-733, 06-80-204-280, 06-80-204-281, 06-80-204-282, 06-80-204-283, 06-80-204-284 - érdeklődhet a lakosság, és a www.elvira.hu és a www.mav.hu weboldalakon is közzé teszik az információkat.

Honvédségi segítség

A honvédség húsz autóbuszt állított forgalomba csütörtök reggel, hogy enyhítse a gondokat. Az utasok felháborodását váltotta ki, hogy a MÁV Rt. szüneteltette a vasúti forgalmat Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 35 településén; a lakosság későn értesült a MÁV intézkedéséről, de a Szabolcs Volán Rt. autóbuszjárataival mindenki eljutott úti céljára.

A vasúttársaságnak az MTI-hez kora délután eljuttatott közleménye szerint kisebb késésekkel és csökkentett járatsűrűséggel vonatpótló autóbuszokkal szállítják az utasokat a Pápa- Kisbér, a Pápa Csorna, a Körmend-Zalalövő, a Zalaegerszeg-Rédics, a Komárom-Pápa, a Hajmáskér-Lepsény, a Sárbogárd-Székesfehérvár, a Barcs-Villány, a Pécs-Pécsvárad, a Bátaszék-Palotabozsok, a Pécs-Mohács, a Diósjenő-Romhány, a Balassagyarmat-Ipolytarnóc és Aszód-Balassagyarmat állomások között, valamint a Kazincbarcika-Rudabánya, az Abaujszántó-Hidasnémeti, a Karcag-Tiszafüred, a Nyíregyháza-Nyíradony, a Mátészalka-Csenger és az Ohat-Pusztakócs-Nyíregyháza közötti vasútvonalakon.

A nem említett mellékvonalakon, amelyeken csütörtök reggelig Bz-motorkocsik közlekedtek, a MÁV a járatok ritkításával fenntartja a közlekedést. Csütörtök délután minden mellékvonalon késésre kell számítani - jelezte a vasúttársaság.

A Fidesz már jelezte

A Fidesz szerint "Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter mulasztása miatt emberek tízezrei nem tudtak ma közlekedni Magyarország számos megyéjében". Az ellenzéki párt csütörtöki közleménye leszögezi: Manninger Jenőnek, a Fidesz országgyűlési képviselőjének tavaly decemberben jelezte egy Zala megyei mozdonyvezető, hogy a Bz-kocsikon újonnan felszerelt műanyag féktuskók nem biztonságosak; a mozdonyvezetők levelet küldtek az illetékes MÁV-igazgatóság vezetőjéhez, de nem kaptak választ. "A Fidesz írásbeli képviselői kérdést intézett Csillag Istvánhoz, aki tíz napon belül küldte meg a választ, mely szerint ezzel a vonattal a mozdonyvezetők problémamentesen dolgoznak, sőt a helyi műszaki vezetés az ellenőrzések során többször megerősítette, hogy a fékezés biztonsága nem romlott" - olvasható a közleményben.

A közleményben leszögezik: a Fidesz-frakció határozott álláspontja szerint "ahelyett, hogy Csillag István könnyelmű válaszokkal odázta el a felelősséget, független szakértők bevonásával kellett volna vizsgálatot indítani a kialakult közlekedési káosz megelőzése érdekében".

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.