Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Nem, nem, soha!

2001.09.05. 08:34
Vissza mindent! - foglalt össze tömören a huszonéves revizionista, amikor a keddi délutánban a végső cél felől érdeklődött a riporter. A Magyar Revíziós Mozgalom havonta tart megemlékezést Budapest valamely forgalmas pontján, hogy az átlagember is érezze a súlyát a Trianonban aláírt békediktátumnak, így mi sem véletlenül vagyunk itt könyvárusok és jelképvadászok között. A hangerő kellően inspiratív egy spontán ezreddé való felfejlődéshez, a csoport viszont halkan és félénken toporog: vajh' hol kell aláírni a tiltakozó gyűjtőívet?
A rublikákba már több ezren vésték be a nevüket, így a szervezők szerint komoly esély van arra, hogy valamikor petíció formájában landoljon a köteg valamely állami közméltóság asztalán. A papíron kemény és kérlelhetetlen szöveg: az aláírók kérik a kormányt és az államfőt, hogy szorgalmazzák a nemzetközi fórumokon Magyarország revíziós igazságtételét. Ennek fele sem tréfa - gondolhatja az arrajáró, és valóban, az Index által megkérdezett demonstrálók közül mindenki elképzelhetőnek tartotta, hogy egyszer lesz még Nagy-Magyarország, ami szép és frankó. A Nyugati téren egyébként minden jelzésértékű: a pólók fekete alapon vörös kontúrokkal hirdetnek, az időpont az egykori szerződés időpontja, a zene hátulról jön, és elől vág oldalba mindenkit.

Többen és többen

Budaházy György, a Magyar Revíziós Mozgalom alapítója az Indexnek úgy fogalmazott: "Jelenleg Magyarországon senkisem vállalja karizmatikusan a történelmi igazságtétel melletti kiállást, ezért azért dolgozunk, hogy az emberek megértsék, milyen igazságtalanság történt Trianonban". Az alapító szerint hónapról hónapra többen vannak a meghirdetett tiltakozásokon, tehát bejött a felrázás, amit a dalok, könyvek, érmék, jelvények sokasága és sokszínűsége is jelez. "És manapság erősebb a magyarság iránti tisztelet".

Biznic

Ezt már Nagy Zsolt mondta, aki jövőre az V. kerületben jelöltként is indul a MIÉP színeiben, és aki intézményesítette a revizionista témájú kazetták és jelvények árusítását. Nagy Zsolt elismeri, hogy ez most tényleg biznisz, de "higgye el, minden hasznot visszafordítok a magyarság érdekében". Miután elhittem, megmutatta a hétszáz forintot érő kitűzőt, ami színes volt és szép, bár korántsem viszik annyira, mint a Nagy-Magyarországot ábrázoló kitűzőt vagy a cukrot. Mielőtt felvehettem volna a mobil terítőasztalról a "Horthy Miklós táborában" vagy a "Darutollas legények" című kazettát már újabb műsorszám érkezett a tengerszinttel egyenlő magasságban elhelyezett színpadra. Gitározott és énekelt.

És kész

Nagy Zsolt mellett könyvárus könyvet árul, az asztalon többségében vannak a Wass Albert-könyvek, amelyek közül a rögtönzött közvélemény-kutatás szerint a Kard és kasza a legjobb. Ezt nem találtuk a palettán, de rögtön kapunk instrukciót is hol és hogyan juthattunk hozzá a könyvekhez. Azt szinte mindenki elismeri, hogy "az nagyon rendben van, hogy mostanában ki lehet adni ezeket a könyveket", és fogynak is, mert "a fiatalok közül egyre kevesebben dőlnek be a liberális elnyomás hatásának". A kérdezett fiatalok könyvekből, kutatók írásaiból idéznek - szinte valamenyiük hobbija is Trianon, úgyhogy gebasz lenne, ha itten tényleg lenne igazságtétel. Arra a kérdésre, hogy a kopasz fej, tetkó, bomber eszközök kissé egysíkú variálása miatt többen automatikusan lenácizzák őket, azt felelték, hogy az legyen a köz dolga, ők így gondolják, és kész.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.