Miklós
-7 °C
4 °C

Sálak és szegfűk az OCÖ-választáson

2003.01.11. 17:40
Fehér sálakkal és szegfűkkel felszerelve érkeztek az Országos Cigány Önkormányzat megválasztásra a "baloldali" romák. A hó miatt csak délutánra lett meg a szavazás megkezdéséhez szükséges 2300-as létszám. A több órás csúszás után a Lungo Drom és Demokratikus Roma Koalíció tábora között már az első tétre menő szavazásnál kitört a füttykoncert és a szitkozódás. Végeredmény csak vasárnap hajnalra várható, ám Farkas Flórián, aki már kora délután úgy látta, hogy "mozog a föld", kora este híveivel együtt kivonult a rendezvényről, és a választás megismétlését követeli.
A több órás csúszással kezdődő országos cigány önkormányzati választás első, már tétre menő szakaszában, a levezető elnökök megválasztásakor máris "óvást" kiabált a Lungo Drom kórusa.

Szektorok között

Galéria
Sálak a vezérek aláírásával
Tekintse meg galériánkat! (Klikk a képre.)
A csendes, csoportokba verődve folytatott konspiratív beszélgetés percek alatt indulatos kiabálásba fordult, amikor a közel háromezer küldött szavazni kezdett a roma önkormányzati választás levezető elnökeiről. A budapesti vásárváros egyik hatalmas kiállító pavilonjában rendezett egésznapos szavazásfolyam ugyan csak ezután indul be, ám az eddigi elnök, Farkas Flórián és csapata saját esélyei szempontjából rossznak tartotta a négy fős testület összetételét, és már a kézfeltartásos voksolás során azzal vádolta az ellentábort, hogy sokan közülük ide-oda vándorolva többször is szavaznak. A hirtelen kirobbant feszültséget jelezte, hogy vagy húsz lungodromossal együtt maga Farkas Flórián is indulatosan ágált az eredmény ellen a korelnök, Lakatos Menyhért orra előtt. A különben köztiszteletben álló író a másik oldal nemtetszését is kivívta, amikor tényleg fegyelmezetlenséggel vádolta őket, és beígérte, hogy nem lesz semmilyen választás, ha azonnal nem foglalják el helyeiket. A délutánra áttevődött első választási szakasz ezt követően közös füttykoncertbe, és a politikai hovatartozás akkurátus megjelölésével fűszerezett szitkokba fulladt.

Balodal vs. Flóri

Galéria
Kövesi Vilmos középen, balra a politikai államtitkár
Tekintse meg galériánkat! (Klikk a képre.)
A füttyök egyébként a két rivális tábor vezéregyéniségeinek bevonulásakor kezdődött. A Demokratikus Roma Koalíció "baloldal" jelszavának heves skandálása közben a Lungo Drom elektorai két ujjal füttyögtek. A kórus kifulladása utáni szerepcserével a középső szektorokban a jól időzített bevonulása után viktoryt mutató "Flórit" éltették, a másik, Horváth Aladár, Kövesi Vilmos és Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkára mögötti tábor pedig fütyülésre váltott. A két koalíció nagyságnak megítélését segítette, hogy Cigány Szervezetek Országos Szövetsége az MSZP-s választási nőmozgalom jelvényéhez hasonlóan sálakat osztott ki a baloldali romáknak. Az arány az idén nem Farkas Flórián sima győzelmét vetíti előre. A Lungo Drom a fehér sál miatt még a kezdés előtt a választás tisztaságának megsértése okán az Országos Választási Bizottsághoz fordult, ám az OVB döntéséről Farkas Flórián sem kapott értesítést. A sál kitalálói Kövesi Vilmos CSZOSZ-es elnökjelölt szerint viszont úgy gondolták, hogy a megkülönböztetéssel éppen a tisztaságot, és a tabula rasa-t jelképezik. A baloldaliak közül jónéhányan azonban nem csak a tisztaságra tettek utalást öltözetükön. A gomblyukakba ott fityegett a szegfű is.

Mozog a föld

Galéria
Farkas Flórián hívei körében
Tekintse meg galériánkat! (Klikk a képre.)
A kiegyensúlyozottnak tűnő erőviszonyok láttán az esélyekről koradélután még egyik fél sem kívánt részletesebben nyilatkozni. Az OCÖ elnöki tisztét nyolc éve betöltő Farkas Flórián, a Fidesz országgyűlési képviselője az Index kérdésére csak annyit vetett oda: "mozog a föld, hát látod, nem". Kövesi szerint viszont a lungodromosok sokan vannak, de nem elegen, bár sok minden azon múlik majd, hogy a többórás szavazgatás során melyik tábor tudja a helyén tartani embereit.

Az Indexnek nyilatkozó Kaltenbach Jenő, kisebbségi ombudsman szerint viszont szégyen, ami az OCÖ-választáson zajlik, de nem a romáké, hanem a magyar törvényhozás szégyene. Az országgyűlési biztos szerint a parlamentnek már régen meg kellett volna oldania, hogy a harmadik ciklusban ne kelljen 3-4 ezer embert összezsúfolni, és egy maratoni, teljes napot igénybevevő procedúrára kényszeríteni. Kaltenbach reméli, hogy a sorozatos botrányok hatására ebben a ciklusban "győz majd a józan ész", és folyamatos javaslattételei végre meghallgatásra találnak. Rytkó Emilia, aki az szervező választási iroda nevében próbálta többször megragadni a többezres tömeg figyelmét, szintén ilyesmikkel bíztatta az egybegyűlteket: "csak akkor lesz itt ma még választás, ha fegyelmezetten teszi mindenki a dolgát. A világon amúgy senki sem csinált ilyet, hogy háromezer ember kézfeltartással szavazzon".

Kora este azonban a Lungo Drom már az elektori gyűlés elhagyására szólította fel híveit, ha az Országos Választási Bizottság két hét múlva nem ismétli meg a rendezvényt - jelentette be hívei körében Farkas Flórián. Mint mondta, azt szeretnék, hogy tegyék lehetővé elektoraik hazautazását, ha kérésüket nem teljesíti az OVB.

Estére káosz

Eközben a káoszba fulladt elektori gyulésen már az is négy és fél órát vett igénybe, hogy megválasszák a négy levezető elnököt. A szavazássorozat alatt a Lungo Drom számos elektora, köztük több vezetője is "csalás" kiáltott és demokráciát követelt.

Hosszabb ideig sem a korelnök, Lakatos Menyhértnek, sem az Országos Választási Iroda elnökének nem sikerült rávennie a résztvevőket, hogy a munkára alkalmat nyújtó állapotot teremtsenek, például elfoglalják ülőhelyüket. Nem sokkal hat óra előtt emelvényre lépo Farkas Flórián kérdéssel fordult az OVB-hez: "elismerik-e hogy csalás történt ma a választáson", míg az egybegyültekhez szóló Horváth Aladár, a Demokratikus Roma Koalíció OCÖ-elnökjelöltje nyugalmat, türelmet, méltóságot kért az őt meghallgatni is csak alig akaró tömegtől.

Poczkodi Balázs, az OVB tagja arra kérte a DRK elektorait, hogy tegyék le az általuk a terembe hozott fehér sálat és vörös szegfűt, ennek az érintettek egy része eleget is tett.

Flórián vezényli a kórust

Később azonban Lungo Dromosok nem bírták tovább, és távoztak, miután az Országos Választási Iroda - ahogyan azt Farkas Flórián korábban kérte - az esemény zárása előtt lehetőséget biztosított a hazautazásra. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe három, Borsod-Abaúj-Zemplénbe kettő, míg a többi megyeszékhelyre egy-egy autóbuszt indítottak.

Este 7 órától a Lungo Drom szimpatizánsai obstrukcióval lassították, illetve néhány percre megbénították a tanácskozás munkáját. Kórusban skandálva követeltek demokráciát, éltették Farkas Flóriánt, aki - a szervezet több más vezetőjéhez hasonlóan - ökölbe szorított kézzel vezényelte az ülésteremben tiltakozásukat.

Kivonulás

Végül Farkas Flórián is elhagyta a termet, és távozóban az újságíróknak elmondta, hogy vasárnap a Lungo Drom koalíciója az Országos Választási Bizottsághoz fordul, mert nem tudják elfogadni az "önmagában nevetséges és siralmas" eseményeket, amelyek az mutatják, hogy a kormányzat balkáni módon beleavatkozott a magyarországi cigányság politikai életébe. A koalíció elnöke arról beszélt, hogy a Lungo Dromnak folyamatosan a kormányzattal, nem pedig vetélytársaival kellett megküzdenie.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!