Vilma
-7 °C
4 °C

Egy öttagú roma családot nem fogad be Franciaország

2001.03.20. 20:29
Elutasító döntésről kapott értesítést kedden Strasbourgban egy öttagú zámolyi roma család két felnőtt tagja. Az MTI jelentése szerint a menekültügyi hatóság azzal indokolta döntését, hogy nem tudtak teljes bizonyosságot szerezni a tekintetben, hogy a kérelmezők állandó jelleggel Zámolyon laktak-e az általuk említett időszakban. Ez az első elutasító határozat a zámolyi romák esetében. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága úgy döntött nem vizsgálódik tovább a Jane's Intelligence Digestben a zámolyi romák és az orosz titkosszolgálatok közötti állítólagos kapcsolatáról megjelent cikkével kapcsolatban. A testület kedden másodszor is meghallgatta Demeter Ervin titokminisztert, a honatyák szerint azonban érdemi információ nem hangzott el az ülésen.
Egy öttagú zámolyi roma család két felnőtt tagját a francia menekültügy hivatal (OFPRA) kedden arról tájékoztatta, hogy menekültstátus iránti kérelmüket elutasította. A hivatal a negatív döntést azzal indokolta: nem tudtak teljes bizonyosságot szerezni a tekintetben, hogy a kérelmezők állandó jelleggel Zámolyon laktak-e az általuk említett időszakban. Krasznai József, a Strasbourgban tartózkodó romák szóvivője közölte: fellebbezést nyújtanak be a francia hivatalhoz.

Ez az első elutasító határozat a zámolyi romák esetében, eddig 15-en részesültek pozitív elbírálásban a kint tartozkodó 46 közül. Legutóbb, pénteken azt a Lakatos Melindát és élettársát, Góman Andrást tájékoztatták az OFPRA kérelmük pozitív elbírálásáról, aki előbb visszautazott Franciaországból Zámolyra, majd a múlt héten ismét visszatért Strasbourgba. Az első kérelmet menekültstátusz megadásáról még két hete döntött a francia menekültügyi hivatal.

Nem vizsgálódnak a 'Zámoly-akcióról'

A Zámoly-saga másik szálát, az orosz titkosszolgálatok és a romák közötti állítólagos operatív összefüggés ügyét, úgy tűnik elvarrta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. A testület kedden - miután másodszor is meghallgatták Demeter Ervin titokminisztert - úgy döntött, nem vizsgálódik tovább a Jane's Intelligence Digestben a zámolyi romák kapcsán megjelent értesülésekkel kapcsolatban. Nem hallgatják meg tehát a brit lap önként ajánlkozó főszerkesztőjét, és nem folytatnak vizsgálatot az ügyben, bár erre meglenne a lehetőségük. A testület ezzel lezártnak tekinti az ügyet.

A titokminiszter az első meghallgatást követően közölte, hogy bár vannak információik az ügyről, azok alapján sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja a brit lap értesüléseit. Demeter kedden úgy tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a nemzetbiztonsági hivatal főigazgatójával együtt ismertették bizottság tagjait az ügyben rendelkezésükre álló információkat, és tájékoztatták őket a szükséges intézkedésekről - ezek azonban nem publikusak. Arra a kérdésre, hogy a közvélemény szerezhet-e tudomást az ügy részleteiről, a titokminiszter igennel válaszolt, ám ennek időpontját nem tudta meghatározni.

Demetert is támadják

Az ülés után a testület elnöke, Keleti György felvetette a titokminiszter alkalmatlanságát posztja ellátására. ,,Az a magatartás, amelyet Demeter úr ebben az ügyben tanúsított azt mutatja, hogy politikai értelemben alkalmatlan pozíciója betöltésére" - mondta a szocialista politikus.

Krasznai József, a Strasbourgba menekült zámolyiak szószólója pert kíván indítani a Jane's Intelligence Digest című angol titkosszolgálati szaklap ellen - adta hírül a Magyar Hírlap. Krasznai célja, hogy a valóság bizonyítására, illetve nyilvánvalóan hamis hírt terjesztő forrásai megnevezésére kötelezzék az orgánumot.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.