Ambrus
-7 °C
3 °C

Intervenció a Kanadából hazatelepülő romáknak

2002.12.30. 08:14
2002-ben megindult a Kanadában szerencsét próbált romák visszatelepülése Magyarországra, miután a tengerentúlon többek között Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat elnökének nyilatkozatai miatt drasztikusan csökkentek a sikeres letelepedés esélyei. Az indulás előtt mindent pénzzé tevő családok ügyét kívánja képviselni az Opre Roma Egyesület. A Külügyminisztérium statisztikái szerint az előző évek átlagához képest nem nőtt az országba irányuló migráció.
Pontos adatok nincsenek, de saját becsléseik szerint több ezren is lehetnek azok a romák, akik sikertelen letelepedési próbálkozásuk után visszatérnek Kanadából.

Hullám vissza

Az 1990-es évek végén beindult hullámmal Magyarországról és Csehországból sok száz roma család érkezett Kanadába, ahol a hatóságoknál menekült státusért folyamodtak. 1998-ban a kanadai Bevándorlási és Menekültügyi Bíróság a magyar kormány megbízottja, a kisebbségi ombudsman mellett Farkas Flórián, az OCÖ elnökét, jelenleg a Fidesz parlamenti képviselőjét is meghívta, hogy nyilatkozzanak a magyarországi romák helyzetéről.

Menekültügyi információk

Mint arról az Index korábban beszámolt, a négy évvel ezelőtti "mintaügyben" játszott szerepe miatt számos, azóta visszaérkezett család Farkas Flóriánt teszi felelőssé a kanadai hatóságok megváltozott magatartása miatt. Az OCÖ elnök a menekültügyisek előtt többek között azt állította, hogy több száz roma család jut lakáshoz, valamint, hogy az önkormányzat tevékenysége nyomán gyakorlatilag megszűntek a szkinhed-támadások. Azt is kifogásolták, hogy Farkas az elmúlt hónapokban egyetlen egyszer sem reagálta a megkeresésekre.

Krízis intervenció

A Kanadát megjárt romának kíván segítséget nyújtani az Opre Roma Egyesület, amelyet a maga is visszatelepült Radics Béla alapított. A szervezet a Magyarországon szinte ismeretlen intervenciós, azonnali támogatás lehetőségének megteremtését akarja elérni. Radics szerint a krízis helyzetben családok számára lakhatás és a munkavállalás segítése a legégetőbb. Berki Judit, a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkárának kabinetfőnöke szerint nehéz jogilag elkülöníteni a kanadai romák ügyét más magyarországi betelepülők ügyétől, ezért fontos, hogy egy civilszervezet vállalja fel az ügyüket. Berki elmondta egyébként azt is, hogy a Külügyminisztérium adatai szerint nem emelkedett az országba irányuló migrácó a korábbi évekhez képest. Farkas Flóriánt mi is szerettük volna megkérdezni, de az utóbbi napokban minden kísérletünk eredménytelen maradt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.