Vilma
-7 °C
4 °C

Romadiszkrimináció: átfogó vizsgálatot akar az új miniszter

2003.05.21. 21:49
Kivizsgálják az érintett miniszterek azokat az elmúlt napokban megjelent sajtóinformációkat, amelyek romák hátrányos megkülönböztetéséről szólnak - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón. Az esélyegyenlőségért felelős új tárca nélküli miniszter szerint átfogó vizsgálatra van szükség annak kiderítésére, hogy sterilizáltak-e roma nőket akaratuk ellenére, és van-e a kórházakban "C-kórterem".
A roma nők állítólagos sterilizációjával, illetve a külön roma kórtermek felállításával kapcsolatban Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerdán kijelentette: a kormány mélységesen felháborítónak tartja, hogy ilyen esetek előfordulhatnak. Jelezte, az egészségügyi tárca vezetője igazoló jelentést kért, Lévai Katalin pedig a helyszínen fog tájékozódni az esetekről.

Erőszakkal sterilizáltak magyar romákat?

A diszkriminációs vizsgálatot az indokolja, hogy roma nők szerint a kórházakban akaratuk ellenére sterilizálták őket. Legutóbb pedig arról számoltunk be, hogy a gyanú szerint az egri Markhot Ferenc Kórházban egy "C-kórteremben" elkülönítik a roma nőket.

Az érintett miniszterek kivizsgálják az elmúlt napokban megjelent, romák hátrányos megkülönböztetésével kapcsolatos sajtóinformációkat.

Lévai Katalin szerint általánosabb, átfogóbb vizsgálatra is szükség lenne a romák hátrányos megkülönböztetéséről szóló sajtóinformációk kapcsán annak áttekintésére: miként bánnak a szülő nőkkel a kórházakban.

Mint mondta, vizsgálódási jogköre nincs, így csak kezdeményezni tudja, hogy a konkrét értesülések kapcsán az egészségügyi miniszter és Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa indítson vizsgálatot.

Nehéz igazolni a rejtett diszkriminációt

Szavai szerint a kórházak zárt intézmények, így azokban nehéz fellelni és igazolni az esetleges rejtett diszkriminációt. A tárca nélküli miniszter rámutatott arra: az egyenlő bánásmódról szóló törvény következtében "megfordul a bizonyítási teher", nem az esetleg hátrányos megkülönböztetést elszenvedőnek kell bizonyítania igazát.

A készülő jogszabály meghatározza a rejtett diszkrimináció fogalmát és keretet ad a hasonló vizsgálatok lefolytatásához.

Lévai Katalin jelezte, hogy az egri sajtóinformációk kapcsán a helyszínen tájékozódik majd, s a konkrét esetek ügyében pénteken a tervek szerint megbeszélést folytat Kaltenbach Jenővel és Göncz Kingával, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkárával.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.