Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Polgári körben az óbudai romák

2002.07.17. 12:57
Roma polgári kört alakított az óbudai cigány önkormányzat vezetője. A Tarlós István III. kerületi polgármesterrel szorosan együttműködő Fátyol Mihály szerint a csoport elősegíti tagjai közéleti tisztánlátását. Farkas Flórián, a Fidesz színeiben a parlamentbe jutott OCŐ elnök nem érti, hogy a pártja által támogatott polgári köröknek mi közük a cigánysághoz.
"Nem fogalmaztunk meg semmilyen elvárást azzal kapcsolatban, hogy a romák is alakítsanak polgári köröket" - jelentette ki az Index kérdésére Farkas Flórián, az Országos cigány Önkormányzat vezetője.

Nehéz összefüggés

A Fidesz országos listáján a parlamentbe jutott Farkas véleménye szerint egyébként nehéz összefüggést találni a magyarországi romák átlagos életkörülményei és a polgári körök értékrendje között. A polgári csoportok létrehozását támogató Fidesz képviselője kérdésünkre elmondta, nem tudott arról, hogy az OCÖ kulturális kabinetjének vezetője maga is polgári kört hozott létre. Farkas szerint a hazai cigányság élethelyzetére még nem alkalmazható a polgári jelző.

Kerületi tisztánlátás

Fátyol Mihály, a III. kerületi cigány önkormányzat vezetője viszont hasznosnak értékelte, hogy Orbán Viktor, volt miniszterelnök felszólításának engedve megalapította saját polgári körét, és azt telefonon bejelentette a Fidesz helyi szervezetnél. A Tarlós István kerületi polgármesterrel szoros együttműködő Fátyol szerint a csoport összejövetelein tartott előadások elősegítik a tagok közéleti tájékozódását. Az alapító elmondta, hogy az egyik megbeszélésen 34-en vettek részt.

Ha valaki úgy érzi

Az OCÖ Farkas Flóriánnal szemben álló alelnöke az Index kérdésére úgy vélekedett, hogy a Fidesz maga sem a cigányság képviselője. A párthoz való kötődése miatt Farkas lemondását követelő Pálfi Miklós szerint pedig végképp nem érthető, hogy mi közük van a polgári köröknek a magyarországi cigányság problémáihoz. Pálfi hozzátette azonban, hogy ha valaki úgy érzi, akár polgári köröket is alapíthat.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.