Miklós
-7 °C
2 °C

Kiemelt oktatási övezeteket hozna létre az oktatási tárca

2001.06.07. 08:29
Elismerő oklevelet, vázát és virágot kapott az a húsz pedagógus, akiket az Országos Cigány Önkormányzat köszöntött a pedagógus nap alkalmából. A segíteni akarás, valamint a szeretet azonban itt is arconvágja a beszélgető embert, bár a helyzetet bonyolítja, hogy a nyitó magyar himnusz után a közönség nagy része tanácstalan volt: vajon tovább kell-e állni a romák himnusza alatt is. Az ünnepségen részt vett Pokorni Zoltán leköszönő oktatási miniszter is, aki két törvényötletet tárt a szakmai közönség elé.

Veszélyes dolog romákról írni: egy vagon hasonlat és megjegyzés kínálkozik a viccestálcán, ami befolyásolja mind az írót, mind az olvasót. Ezek közé tartozik például, hogy a beharangozó anyagban roma pedagógus napról tájékoztatták a szerkesztőséget, viszont a riporter már az Országos Cigány Információs és Művelődési Központban igyekezett szerda reggel. A roma-cigány dilemmát azonban feloldotta a Themutne Romengo Infromacijaro Thaj Zhanimasko Centoba a riporterrel együtt érkezett cigánygyerekhad, amely a kőbányai metróállomásban már gyanúsan színpadi öltözékben hangolt. Ének nem szólt a gitárhoz, csak a "most csendben kell lenni" okító megjegyzés, amit a tanító bácsi és néni próbált nyomatékosítani két jegylyukasztás közben.

Felállás

A rendezvény éppen értük szólt: azokért a pedagógusokért, akik életük javarészét a cigány-roma gyerekek között töltik, és - valljuk be - ez a tanítói-tanári élet nem tartozik a legnépszerűbb szakirányok közé. Az Országos Cigány Önkormányzat (ÖCO) nekik szerette volna megköszönni a munkát: ezért a roma pedagógus napnak hívott rendezvény, ahol elvétve látunk roma pedagógusokat. A segíteni akarás, valamint a szeretet azonban itt is arconvágja a beszélgető embert, bár a helyzetet bonyolítja, hogy a nyitó magyar himnusz után a közönség nagy része tanácstalan volt: vajon tovább kell-e állni a romák himnusza alatt is. Az OCÖ-funkcionáriusának kinéző úriember azonban erősen emelgette tenyérrel felfordított kezét, amiből mindenki megértette, hogy "az Isten, könyörülj meg nékünk, ne szenvedjen tovább népünk!" kezdetű himnuszt - bár egy kicsivel hosszabb - állva illik végighallgatni.

Nem mondom el senkinek

A centro egyébként tökéletesen fedi nevének szótagjait, minden négyzetméteren roma jelképek: ponyvás szekér, cigánymuzsikosok festményei, bár a kézzel varrt sátor előtt fellobbanó műtűz kissé túlzó díszletnek hat. A színpad világa ennél szürkébb, jelen pillanatban Horváth Kálmán tökéletesen szaval: Karinthy Előszó című versének "Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek" sorait áthallásokkal értelmezi a közönség. Ami vagy vásott kölykökből áll, napszemüvegben, kupákkal és szűnni nem akaró szövegeléssel, vagy pedig középkorú tanárokból, akik a vers utáni Farkas Flórián ÖCO-elnök beszédjére tartalékolnak.

"Fájó aktualitás"

- Nem emberek, nem pedagógusok, kérem, neveljék meg őket - hangzik a beszéd, amelynek idézett része azokra vonatkozik, akik az iskolai szegregáció hívei. Farkas köszönetet mond a tanároknak: "közös kihívás", "a cigányság felzárkóztatásában, integrálásában döntő a pedagógusok viselkedése", hangoznak a mondatok. A Farkas által elejtett fonalat Pokorni Zoltán veszi fel, aki figyelmeztetett, méltatott és elismert. " Fájó aktualitásnak" nevezi a cigánygyerekek sorsának kérdését, és a társadalom egyik legfontosabb megoldandó feladatának a felzárkóztatásukat. Pokorni megfontoltan és tagoltan adja elő beszédét, amely a "mindig egy másik ember kedvéért tanulunk, és néha nem is vesszük észre, hogy ezek többnyire mi vagyunk: pedagógusok" - mondattal záródik. A közönség hálás és tapsol. Pokorni közben beszélt az oktatási tárca két törvényötletéről is, amelynek első része kiemelt oktatási övezeteket hozna létre ott, ahol a terület munkanélküliségi és iskolázottsági mutatói alacsony szinten állnak. A másik ötlet a kisebbségi önkormányzatok által működtetett iskolák felállítását szorgalmazza, ami nemcsak a romák, hanem a hazánkban élő összes kisebbség érdekeit szolgálná.

Ezek után adták át a díjakat - vázát, oklevelet, virágot - a megyénként kiválasztott pedagógusoknak, akik meghatottan lépdeltek fel a színpadra, és taps közben ültek vissza néhány méterre az előadás alatt is gitárhúrokkal babráló kölykökhöz.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!