Auguszta
5 °C
22 °C

Belső vizsgálat a BRFK-nál a Schlecht-ügy miatt

2003.11.12. 13:01
Belső vizsgálatot rendelt el Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány annak tisztázására, hogy a Schlecht Csaba ellen 1998 és 2001 között folytatott nyomozás során történt-e szakszerűtlenség. A rendőrség a Népszabadságnak nyilatkozó Weisz József azon "vallomása" alapján vette elő újra az ügyet, hogy 1995-ben ő továbbította faxon Kaya Ibrahim és Josip Tot útlevelének másolatát Tasnádi Zsolt vállalkozóhoz.
"A belső vizsgálatot Salgó László országos rendőrfőkapitány utasítására rendelte el a fővárosi főkapitány. Ha a vizsgálat értékelhető adatokat fog tartalmazni, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk" - mondta Kozák László szóvivő.

Lamperth kérésére

A parlament hétfői ülésén egy szocialista képviselő megkérdezte a belügyminisztert: van-e lehetőség arra, hogy a rendőrség újra elindítsa a nyomozást az ügyben.

Lamperth Mónika válaszában többek között azt mondta: "arra kérem az országos főkapitányt, hogy utasítsa Gergényi Péter budapesti főkapitányt: vizsgálják meg, mi volt az oka annak, hogy bizonyos szempontokra a nyomozás korábbi időszakában nem derült fény".

Weisz József, a faxoló

A rendőrség hétfőn azt javasolta a Fővárosi Főügyészségnek: rendeljen el nyomozást a már lezárt Schlecht-ügyben, ezért a szükséges iratokat átküldte a vádhatósághoz.

A rendőrség a Népszabadságban megjelent Egy fantommal kevesebb című cikkben közölt adatok miatt vette elő az irattárból a Schlecht Csaba ellen már több mint két éve megszüntetett nyomozás iratait.

A napilap a sajtóban "Fidesz-közeli" vállalkozásokként emlegetett ügy egyik szereplőjét, Weisz Józsefet szólaltatta meg, aki elmondta: 1995-ben ő továbbította faxon Kaya Ibrahim és Josip Tot útlevelének másolatát Tasnádi Zsolt vállalkozóhoz.

Vizsgálóbizottság felállítását fontolgatja az MSZP

Weisz, Schlecht, Kaya címmel a jelentős köztartozással bíró cégek "eltűnését" vizsgáló bizottság felállításának kezdeményezését fontolgatja az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja - közölte Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A szocialista frakció hétfőn dönt a vizsgálóbizottság felállításának kezdeményezésére, annak kivizsgálására, hogy terhel-e valakit politikai felelősség amiatt, hogy jelentős köztartozással bíró cégek büntetés nélkül eltűnhettek az elmúlt ciklusban".

Juhász elmondta, amennyiben a képviselőcsoport támogatni fogja a bizottság felállítását, indítványukat még a jövő héten benyújtják az Országgyűlésnek.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.