Dömötör
11 °C
14 °C

Schmidt Mária kapta volna a Szoborparkot is

2002.05.31. 17:56
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában tervként létezett, hogy egy szervezetbe tömörítsék a Terror Házát és a budatétényi Szoborparkot. A tárca elképzelései szerint a Mementó Parkká bővített létesítmény az Andrássy úti múzeum háttér intézménye lett volna. A Terror Háza gyorsított beruházásával azonban az évek óta tervezett fejlesztés ismét elmaradt.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma azt tervezte, hogy a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kapja meg a budatétényi Szoborparkot is. Az Index információi szerint a Terror Háza múzeumot és a XXI. Századi Intézetet működtető alapítvány külső telephelye lett volna a szoborskanzen, ahol elhelyezhették volna az Andrássy úti épületben létrehozott galériát is.

2000-re ígérték

A Schmidt Mária - Orbán Viktor volt miniszterelnök egykori tanácsadója - vezénylete alatt álló intézmény a NKÖM által finanszírozott beruházást követően vehette volna kezelésébe a parkot. Mint ismeretes a kulturális tárca, főként Baán László volt közigazgatási államtitkár (jelenleg gazdasági helyettes államtitkár) már 2000-re ígérte a jelenlegi Szoborpark kibővítését. A minisztérium már 1999-ben megbízta Eleőd Ákos építészt, az egész létesítmény kiötlőjét, hogy készítse elő a milliárdos projektet.

A Terror Házára kellett a pénz

A tíz éve húzódó fejlesztés gyors lezárása azonban ismét elmaradt, mivel a kulturális tárca a rendelkezésre álló pénzt a választási kampány szempontjából "értékesebb" Terror Házára költötte. Eleőd elgondolása szerint a jelenlegi szoborgyűjteményt egy komplex létesítménnyé bővítették volna. A Mementó Parkban többek között kortörténeti múzeum, CD-tár és más, az időszakot felelevenítő részeket alakítottak volna ki.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!