Vilma
-7 °C
4 °C

Schmidt: Ismét veszélyben a Terror Háza

2003.11.05. 17:11
Schmidt Mária szerint ismét veszély fenyegeti a Terror Házát. A főigazgató szerint a kormányzat megfojtja az intézményt azzal, hogy az eddig ígértnél jóval kevesebb támogatást kíván elfogadtatni a költségvetésben. Schmidt szerint az eredetileg 313,5 milliós támogatást 250 millióval kívánják megkurtítani.
Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy ismét veszély fenyegeti a Terror Háza Múzeum működését - közölte az intézmény főigazgatója szerdán az MTI-vel. "A jövő évi költségvetés tervezetéhez benyújtott két kormánypárti módosító indítvány 250 millió forintot vonna el a múzeum tervezett 313,5 milliós támogatásából" - írta közleményében Schmidt Mária.

Gyurcsányi kard

A főigazgató szerint a kormányzati oldal "következetesen megfojtja" az előző kormány alatt alakult tudományos-kulturális műhelyek tevékenységét anyagi támogatásuk teljes megvonásával. Példaként említette, hogy a XX. és a XXI. Század Intézetnek "az idei évhez hasonlóan jövőre sem jut egyetlen fillér sem", míg a kormánypártokhoz közel álló intézetek - így például a Földes György vezette Politikatörténeti Intézet - ismét busás támogatást kapnak. Úgy tűnik, a gyurcsányi "kard ki kard" hadüzenet valóban kaszabolással jár majd - jegyezte meg Schmidt Mária. A főigazgató kiemelte: a Magyar Szocialista Párt alelnöke, Hiller István kulturális miniszter tavasszal még a Terror Háza létjogosultságáról és fontosságáról beszélt, ám most egyes kormánypárti képviselőtársai mindezt megkérdőjelezik.

Merő cinizmus

A költségvetés tervezetéhez benyújtott módosító indítványaik lényege nem az, hogy mit és honnan támogatnának, csupán a provokáció: az, hogy elvegyenek, ellehetetlenítsenek - tette hozzá. Schmidt Mária szerint egy "különösen árulkodó kormánypárti indoklás pedig merő cinizmus". Mint rámutatott: a Terror Háza nem csak egy múzeum, "emlékhely".

Az elmúlt hét közepén, a parlamenti vita során Kárpáti Zsuzsa szocialista képviselő jelentette be: az MSZP-frakció módosító javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a fogyatékkal élőket ellátó szervezetek többlettámogatást kapjanak a Terror Háza költségvetésének terhére. Schmidt Mária az MTI kérdésére szerdán elmondta, van olyan költségvetési módosító indítvány, amelyik a fogyatékosügyre, olyan, amelyik a Budapesti Fesztiválzenekarhoz, míg egy harmadik az 1956-os Intézethez csoportosítana át tőlük forrásokat úgy, hogy "nem maradna gyakorlatilag egyetlen fillér sem".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.