Emánuel
3 °C
12 °C

Schmitt kidörzsölte az álmot a szeméből

2004.03.30. 12:05
Megkezdte aláírásgyűjtő-kampányát a Fidesz. Kedd reggel Schmitt Pál, a párt listavezetője a Nyugati tér órája alatt szólította meg a járókelőket, és fotóztatta magát röplappal a kezében. Lelki polgárháborúnak nyoma sem volt, csak a Magyarok Világszövetségének aktivistái nyomultak a farvízen.
Schmitt Pált kedden sem a hat órára beállított vekkere ébresztette. Feleségével, Katicával már hat óra előtt kidörzsölték az álmot szemeikből, alig várták, ébren várták, hogy induljon a nap, tehessenek valamit családjukért, újonnan vállalt társadalmi szép kötelezettségükért. Ahogy a Fidesz európai listavezetője a párt szövetségi gyűlésén is megmondta.

Mindenkire rámosolyog

Tekintse meg képeinket!
A Nyugati téren, az óra alatt - a "budapestiek kedvelt találkozóhelyén", ahogy Bács Gyula, a kádárizmus útikönyvíró sztárja fogalmazna - két aláírásgyűjtő pultot állítanak fel fideszdzsekis fiatalok. A sietős választópolgárok kezébe a nemzeti petíciót népszerűsítő szórólapot nyomnak. Mosolygós fiú mellett állva mintát veszünk. Húsz járókelőből tizenöt elfogadja a szórólapot, kettő aláír. "Volt már durva visszautasítás?", kérdezzük. "Nem volt, mert mindenkire rámosolygok" - válaszol a mosolygós fiú.

Schmitt Pál némi késéssel érkezik, talán az óraátállítás, talán a dugó az oka. "Mennyi aranyérmet nyerünk?" - kérdezi egy bácsi, aki kora alapján a berlini olimpia magyar aranyérmeseinek is tapsolhatott. "Ha aláírja, megmondom" - riposztozik Schmitt, majd észbe kap: politikai és társadalmi funkciója nem keverhető össze. "Nyolcat" - mondja megadóan, mire a ráérős öregúr hosszas esélylatolgatásba kezd.

Hadd fejezzem be, jó?

A politikus a fotósokhoz menekül. Kezébe veszi a polgároknak osztogatott röplapot, és hangosan elemzi: "Azt látták, hogy a kezek Magyarország térképét formázzák?" "Ide az van írva, hogy munka, otthon, biztonság." Végül kérdéssel fordul a fotósokhoz: "Maguk aláírták már?"

A Magyarok Világszövetsége kettős állampolgárságért síkre szálló aláírásgyűjtői is megjelennek. Vezetőjük sálja piros-fehér-zöld zászló és a fekete gyászszalag különös ötvözete. Fideszes középkáder keveredik vele szóváltásba, mivel kifogásolja, hogy "rányomultak" az ő aláírásgyűjtésükre. A vita nem túl heves, csúcspontját egy kocsmai ízű "hadd fejezzem be, jó?" jelenti.

Ez nem igaz, beszarok

Klikk a képre!
Ha lenne politikusiskola, akkor a "találkozás az emberekkel" című tantárgyból sokan megbuknának. Nem is természetes helyzet kiállni egy sarokra és aláírásokra vadászni, nőnapi virágot átadni, a nyugdíj felől érdeklődni. Schmitt teljesítményére hármast adnánk, igaz, nem az ő hibájából. A Fidesz szemérmes hívei mindig a másik pultnál írják alá az íveket. Amikor Schmitt átmegy, hogy találkozzon valódi választópolgárokkal, akkor azok fogják magukat és átmennek oda, ahová az imént Schmitt várta őket. A kikerülhetetlen beszélgetéseken megnyerő mosolya segíti át.

Az esemény alapvetően békés lefolyású, lelki polgárháborúnak nyoma sincs. Valaki kommunistázik, mert ötvenezer forint gázdíjat fizet. Más elrohan Schmitt mellett, és annyit mond: "Ez nem igaz, beszarok."

A listavezető észrevétlenül tűnik el. A szövetségi gyűlés óta számítani is lehetett erre, mivel a Szentkirályi utca felé tartva felgyorsulnak a léptei, ez biztos jele annak, hogy siet valahová, ahova örömmel megy, és ahol nagyszerű emberekkel van körülvéve, ahol szinte minden nap új, érdekes és izgalmas kihívás vár rá.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.