Natália
-3 °C
7 °C

Félpályás útlezárással tiltakoznak a sertéstenyésztők

2003.05.14. 09:55
Kapcsolódó cikkek (1)
A gazdák több megyében is félpályás útlezárással tiltakoznak "a sertéstenyésztők kiszolgáltatottsága" miatt. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége szervezésében rendezett országos demonstráció szerda reggel nyolc órakor kezdődött és várhatóan délután négy óráig tart.
A sertésválság miatt tüntető gazdák félpályás útlezárással lassították a forgalmat szerda reggel több megyében - tájékoztatta az MTI-t az Útinform ügyeletes munkatársa. Pest megyében Szentmártonkáta és Nagykáta közelében, Fejér megyében a 62-es főúton, és Bács-Kiskun megyében több főúton gépjárművekkel foglalták el a gazdák egyes szakaszakokon a fél útpályát.

Az 5-ös főúton Lajosmizse és Kecskemét, a 44-esen Lakitelek, az 51-esen a bicskei elágazás és Dunapataj, az 53-ason Akasztó és Kiskőrös után, az 54-esen Jakabszálláson, továbbá Kecskemét határában került sor demonstrációra.

A demonstráció az utolsó lehetőség volt

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy szerdán a gazdák 8 és 16 óra között összesen 17 megyében tartanak demonstrációt.

Az agrár-érdekképviselet vezetője eredménytelennek ítélte meg az agrártárcával a sertésválság megoldásának lehetőségeiről folytatott keddi egyeztető tárgyalásokat. Közölte: a garanciális elemek hiánya miatt a Magosz úgy döntött, hogy az érdekérvényesítés utolsó lehetőségeként a demonstráció eszközéhez nyúl.

Az agrártárca nem vállalta

A szervezet azt várta az agrártárcától, hogy az vállaljon egyértelmű kötelezettséget a referenciaár biztosítására, továbbá azt, hogy arra az időre, amíg a gazdák átállnak az új rendszerre, biztosítsa az önköltség és a kilátásba helyezett referenciaár, valamint a támogatások közötti különbség megtérítését.

Jakab István tájékoztatása szerint azonban ezt az agrárkormányzat nem vállalta.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.