Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Törvényes volt Debrecen gazdálkodása

2004.12.22. 11:48
Negyven tanú meghallgatása után az ügyészség nem tárt fel büncselekményre utaló nyomokat a Debreceni Vagyonkezelő Rt. gazdálkodásával kapcsolatban. Az ügyből országos politikai botrány lett, miután kiderült, hogy a hajdú-bihari rendőr-főkapitány Kósa Lajos debreceni polgármestert gyanúsítja a "bűnös tevékenység koordinálásával". Sutka László volt főkapitány Kósát vádló levelét a Népszava közölte. A hamisnak titulált levél valódi volt, ezért a lapot államtitoksértéssel vádolták meg.

Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Debreceni Vagyonkezelő Rt. gazdálkodásával kapcsolatban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. "Nagyon örülök, hogy feketén-fehéren kiderült a debreceni önkormányzat és a tulajdonában levő vagyonkezelő holding gazdálkodása során semmilyen bűncselekmény nem történt", reagált a hírre az MTI-nek nyilatkozva Kósa Lajos, a város polgármestere.

Az ügyben Kósa is gyanúba keveredett, hiszen az esetről 2003 őszén jelentést író Sutka Sándor volt hajdú-bihari rendőr-főkapitány a nyomozás adatai alapján a polgármestert vádolta a "célszemélyek bűnös tevékenységének koordinálásával".

A két névtelen levél alapján a vagyonkezelő cég és az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatban indított nyomozás negyven tanú meghallgatása után megállapította, hogy sem a Héliker Rt. önkormányzati tulajdonú részvényeinek névértéken történt értékesítése, sem az új városháza kivitelezési munkáival összefüggésben, sem a Mediterrán élményfürdő beruházásával kapcsolatosan nem történt bűncselekmény.

"Ugyancsak nem sértett törvényt az önkormányzat különböző ingatlanok értékesítésekor - a feljelentésben megnevezett két cégnek nem is értékesítettek ingatlant -, s nem volt törvénybe ütköző, hogy a vagyonkezelő rt. egyik igazgatósági tagja gépjárműveket értékesített a holding tagvállalatai részére, mint ahogy nem történt bűncselekmény a Debreceni Vadkakasok kosárlabda csapatának támogatása során sem", mondta el az MTI-nek Simon Ernő, Hajdú-Bihar megye főügyésze. A rendelkezésre álló adatok alapján megszüntették az eljárást.

A vagyongazdálkodási cég elleni nyomozásból azután lett országos politikai ügy, hogy a Népszava közölte a Kósa bűnrészességét feltételező Sutka-levelet. A megjelent írást Kósa hamisítványnak nevezte. Mivel a dokumentum titkosítva volt, csak hosszas folyamat végén derült ki, hogy a Népszava az eredeti iratot közölte.

Miután a levél eredetisége bebizonyosodott, az ügyészség "munkaanyagnak" minősítette a "túlzó jogi következtetéseket" tartalmazó levelet. Ugyanakkor a Népszava és a levelet közlő újságíró ellen államtitoksértés vádjával indítottak eljárást. Bár a levél titkosságát feloldották, az újságíró ellen novemberben vádat emeltek.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.