Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Egymilliárdos sípályát építenének természetvédelmi területen

2001.11.20. 14:45
Egymilliárd forintot különítettek el a zárszámadásban egy sípálya építésére, a szórakoztató centrum egy része azonban a bükki természetvédelmi terület részén fekszik majd. A helyi nemzeti park igazgatója úgy véli, hogy hóágyúkat nem lenne célszerű a területen működtetni, mert az árt a talajnak. A Szalajka-völgy ugyan hideg, ám télen nem esik a hó, így csak hóágyúval lehet a téli sport kedvelőinek szórakozását teljessé tenni.
A Bükkben lévő Szalajka-völgy egy része természetvédelmi területen fekszik, a zárszámadásban mégis egymilliárd forintot különítettek el egy ide tervezett sípálya építésére - értesült a Magyar Hírlap. Eddig csak arról volt szó, hogy Szilvásvárad és a Szalajka-völgy környékén a nyári turisztikai szezon miatt egy felvonót építenek, hogy a tavaly elkészült kilátótoronyhoz könnyebben följussanak a látogatók. A terület azonban télen is nagyon népszerű, ezért döntöttek a sípálya megépítéséről. A szezon elnyújtásáról májusban először Horváth László, fideszes politikus, az Észak-magyarországi Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke beszélt.

Nem szeretne hóágyúkat látni a nemzeti park igazgatója

A térségben télen ugyan hideg van, ám a hó nem esik, ezért valószínűleg hóágyúk működtetésével szeretnék teljessé a tenni a téli sport kedvelőinek időtöltését. A Bükki Nemzeti Park igazgatója, Duska József az Indexnek elmondta: nem nagyon örülnének a hóágyúknak, fontosnak tartják ugyanis, hogy a vízrendszerbe semmilyen szennyezés ne kerüljön. Ráadásul a természetjárók Magyarországon imádnak a hegytetőn letáborozni, ezért várhatóan a magasba akarják fölépíteni a kiszolgáló épületeket. Duska azonban kijelentette: csak a hegy lábánál épülhetnek föl ezek a házak.

Még ki sem dolgozták a részletes tervet

A nemzeti park igazgatója viszont még semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott a sípálya építésének ügyében. Nagyon sokan érdeklődnek a terület iránt, mivel "kacsalábon forgó" palotákat akarnak fölhúzni a természetvédelmi területen.

A tervek részletes kidolgozása nagy körültekintést igényel, ugyanis különleges engedélyek kellenek a sícentrum megépítéséhez. Ügyelni kell a természetre, nem keletkezhetnek úgynevezett tájsebek - jelentette ki a napilapnak Egri Zoltán, Szilvásvárad polgármestere. Még csak tervek szintjén mozog az egész, ám előzetes elvi egyeztetések már történtek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.