Mária
-6 °C
-2 °C

Tojással dobálták meg Medgyessy Pétert

2003.10.18. 16:28
A miniszterelnök nem tudta elmondani ünnepi beszédét, mert rendzavarók tojást, almát és köveket dobáltak a helyszínre érkező kormánytagok felé. Hiller István gyalázatot emlegetett, majd ciklusokon átívelő ünnepségsorozatot jelentett be.
Deák Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából a reformkori politikus szülőfalujában, a Zala megyei Söjtörön tartotta szombaton kihelyezett ülését a kormány; a kabinet ülése után tartott ünnepséget MIÉP-es párthívek zavarták meg. Néhányan fütyülni és hazaárulózni kezdtek, egyesek pedig tojást, almát, köveket hajítottak az emelvény felé.

Konszenzusteremtő Péter

Medgyessy Péter miniszterelnök az ünnepi kormányülés előtt tartott rövid beszédében elmondta: "Ennek a kormánynak, amely megalakulása pillanatától a konszenzusteremtésre törekszik, különösen fontos, hogy méltó módon megemlékezzen Deák Ferencről, a deáki hagyományokról".

Győri Béla MIÉP-szóvivő enigmatikus közleménye
A MIÉP megtartotta "Még kér a nép"-fórumát Söjtörön, a kihelyezett kormányülés színhelyén. A Deák-ház elé vonult tömeg belefojtotta a szót Medgyessy Péterbe, annak ellenére, hogy a községben több száz kommandós, rendőr és civil ruhás biztonsági ember dolgozott. A kormány nem tudott találkozni a község népével.
Kosáry Domokos, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke Deák Ferencet a nemzeti-liberális nemesi reformmozgalom egyik kiemelkedő vezetőjeként méltatta. Az akadémikus szólt arról, hogy a kiegyezést, a dualizmus rendszerét sok bírálat érte és érheti, de a legkevésbé az, hogy Magyarországot alárendelt, elnyomott helyzetbe hozta.

Tojás és faforgács

A kihelyezett kormányülés után Deák Ferenc négy év alatt, 80 millió forintból felújított szülőházának avatására vonultak a kormánytagok, ahol Tamás Kálmánné polgármester köszöntő beszéde után Medgyessy Péter szólt a jelenlévőkhöz.

A miniszterelnök emlékeztetett arra: "Deák azt mondta: jobban tudom szeretni a hazát, mint gyűlölni ellenségeimet, s ezt tudom ajánlani mindannyiunknak." Hozzátette - "Nézzük meg a házat!" A miniszterelnöki beszéd rövidségére a községben rendezvényt tartó MIÉP-es párthívek zavaró magatartása adhat magyarázatot, akik a kormánytagok helyszínre érkezését is sípszóval fogadták, krumplit, tojást faforgácsot dobáltak, a "hazaáruló" szót kiabálták.

Az épület falán a kormány nevében Kiss Péter kancelláriaminiszter helyezett el koszorút.

"A kiegyezést kereső politika a helyes út"

Hiller István a kormányülést követő sajtótájékoztatón élesen elítélte az emlékház előtt történt rendzavarást, és gyalázatnak nevezte, hogy Deák Ferenc szülőházát tojással dobálták meg. A kulturális miniszter, az MSZP alelnöke elmondta: miközben az ország méltósággal emlékezik a haza bölcsére, nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a jobboldal radikálisai a Himnusz alatt, Deák Ferenc szülőháza előtt keltettek zavart - mondta Hiller István.

"Mi, és reményeink szerint az ország többsége Deákkal együtt valljuk a közmegegyezést, és minél inkább harsányak és hangosak a jobboldal radikálisai, annál inkább biztosak vagyunk abban, hogy a Magyarországon élők számára a kiegyezést kereső politika a helyes út" - mondta Hiller István.

Hiller István közölte a kormány megtárgyalta a nemzeti emlékezet programját, amely szerint 2004-ben Balassi Bálintról, a reneszánsz magyar irodalom egyik legnagyobb alakjáról, 2005-ben József Attila születésének 100., 2006-ban az 1956-os forradalom 50., 2007-ben Batthyány Lajos születésének 200., 2008-ban Mátyás király trónra lépésének 550., 2009-ben Kazinczy Ferenc születésének 250., 2010-ben Erkel Ferenc születésének 200. évfordulójáról lesz megemlékezés.

A kormányülés előtti ünnepségen hozták hivatalosan forgalomba a Magyar Posta által a Deák-bicentenáriumra kibocsátott 500 forint névértékű bélyegblokkot, amelyből 100 ezer darab készült.

Ünnepségsorozatok versenye

Halász János, a Fidesz szóvivője a megemlékezéssel kapcsolatban azt mondta, hogy a Deák-év a millenniumi ünnepségekkel összehasonlítva "látszat- és kirakatünneplés".

A nemzeti emlékezet programmal kapcsolatban, amelyről Deák Ferenc szülőfalujában, Söjtörön tárgyalt a nap folyamán a kormány, Halász János elmondta: "a szocialisták programírásban és ígérgetésben elég jók, de ezeket illene megvalósítani".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.