Piroska
-10 °C
1 °C

Sólyom szerény ceremóniára készül

2005.07.23. 08:21
Sólyom László nem akar látványos beiktatást, ezért az augusztus 5-i hivatalfoglaló ünnepségen csak rövid beszédek lesznek. Mádl beiktatásakor jóval nagyobb volt a felhajtás.
Szerény, a külsőségektől és felhajtásoktól mentes beiktatási ceremóniát tervez Sólyom László, aki augusztus 5-én veszi át a köztársasági elnöki hivatalt Mádl Ferenctől. Az új elnöknek semmilyen kötelezettsége nincs arra, hogy ünnepélyes hivatalfoglalót tartson, ráadásul Sólyom közjogi beiktatása az eskütétellel együtt már megválasztásakor megtörtént a parlamentben.

A sajtó számára nyilvános ünnepséget a tervek szerint a Sándor-palotán belül tartják és csak a közjogi méltóságokat, a kormánytagokat és az ombudsmanokat hívják meg rá. "Nem lesz népünnepély" - fogalmazott Sólyom egyik munkatársa.

A ceremónián először a hivatalból távozó Mádl Ferenc mond majd "búcsúbeszédet", utána pedig az új államfő mond pár köszöntő szót.

Mádl Ferencet 2000. augusztus 4-én ünnepélyes és nagyszabású rendezvényen iktatták be a Kossuth téren. (Az államfő hivatala akkor még a Parlament épületében volt). A millenniumi ünnepségekkel egybekötött ceremónián rengeteg meghívott és érdeklődő ember volt jelen. Mádlt díszzászlóalj fogadta, a Himnusz éneklése közben 21 díszlövés dördült el a Duna-parton elhelyezett ágyúkból. Az esemény zárásaként ünnepi koncertet adtak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!