Zalán
9 °C
19 °C

Sólyom szerint a kampány tematikája aggasztóan beszűkült

2006.05.16. 14:20
A szabad mandátumokról, a nemzet szolgálatáról, a kampányról, a kormánytöbbség felelősségéről, és a független szervek függetlenségéről szólt a parlamen alakuló ülésén Sólyom László köztársasági elnök.

A kampánynak vége, mostantól más beszédmódra van szükség. A választások után a tények, a döntések és a felelősségvállalás ideje jött el, mondta a parlament alakuló ülésén Sólyom László köztársasági elnök.

"Az alkotmány parancsa szerint az országgyűlési képviselők tevékenységüket nem egy település vagy foglalkozási csoport, hanem a köz érdekében végzik, azaz szabad mandátumuk van. A szabad mandátumot a modern parlamentekben ugyan korlátozza a frakció-fegyelem, de végső garanciaként az alaptörvény a képviselő lelkiismeretét teszi meg legfelsőbb fórumnak, és a mérce - ahogy az Alkotmány indokolása megnevezi - a nemzet szolgálata" - mondta a köztársasági elnök.

Sólyom László beszélt arról is, hogy "a kampány tematikája is aggasztóan beszűkült", és azt hangsúlyozta, hogy az Országgyűlés az egész ország gyűlése.

Az államfő beszédében úgy fogalmazott, hogy a kormányzati felelősség körét, és a kormánypártok szerepét egyértelművé kell tenni, s megkülönböztetni attól a helyzettől, amikor az országgyűlési képviselők együttesen viselik a felelősséget. "A demokrácia szabályai szerint ugyanis a többség dönt: a kormánytöbbségnek különleges feladata és felelőssége van, méghozzá a kormányzással összefüggő kérdésekben. Ez az a terület, ahol többnyire a konkrét intézkedések születnek, ahol a "kivitel módja" eldől. Például hagyományosan a kormány és parlamenti többségének ügye a költségvetés, amelybe még népszavazás sem szólhat bele" - mondta.

Az államfő azt szeretné, ha néhány, ciklusokon átívelő alapkérdésben legalább stratégiai szinten egyetértésre jutna az Országgyűlés. Felhívta a figyelmet a környezetvédelemre és a jövő nemzedékek iránti felelősségre, és azt mondta, új alapon, és közösen kell újra felépíteni a határon túli magyarsággal kapcsolatos politikát. Szólt arról is, hogy a független szervekben pártpolitikai befolyás nem érvényesülhet. Kifejtette, hogy a független szerveket és vezetőit is a parlament, de "az együttműködés alapja csakis a függetlenség közös, az alkotmánynak megfelelő felfogása lehet."

Végezetül hozzátette, hogy segíteni fogja az új kormány által beterjesztett intézkdések minél előbb megvalósulhassanak.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!