Jusztina
6 °C
20 °C

Sólyom hivatalosan is sajnálkozott a '68-as bevonulás miatt

2008.08.21. 17:50
Az államfő szerint magyar részről eddig nem történt meg az igazi bocsánatkérés a Csehszlovákia megszállásában való részvétel miatt. Sólyom László a Terror Házánál pótolta a negyvenéves elmaradást.

Szükségesnek tartom, hogy a szabad és demokratikus Magyarország államfőjeként mély sajnálatomat fejezzem ki az akkori Csehszlovákia népeinek azért, hogy a magyar csapatok 1968-ban részt vettek a megszállásban, mondta a Prágai Tavasz leverésének negyvenedik évfordulóján a Terror Házánál rendezett megemlékezésen Sólyom László köztársasági elnök.

Sólyom szerint a magyaroknak is hosszú ideig kellett várniuk, hogy az 1956-os forradalom leveréséért bocsánatot kérjen az orosz vezetés. Eddig Magyarország sem kért értékelhető módon elnézést a negyven éve lezajlott katonai akcióban való részvételért. Ezt a hiányt pótolta a csütörtöki rendezvényen a köztársasági elnök, aki szerint "nyugtalanító aktualitást adnak a negyven éve - és az ötvenkét éve Magyarországon - történteknek az idei augusztus kaukázusi eseményei".

Az események közötti párhuzam az államfő szerint az erőszak nemzetközi jogba ütköző alkalmazása egy szuverén állam ellen, ami már 1968-ban is elítélendő volt, és ma is az, ezért Oroszországnak haladéktalanul végre kell hajtania a megkötött tűzszüneti megállapodást, és vissza kell vonnia csapatait a szuverén Grúzia területéről.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.