Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Ősszel folytatódhatnak a sorozások

2004.05.18. 15:22
Jelenleg mintegy ötven, különböző szintű jogszabály - többek között az Alkotmány - rendelkezik a hadkötelezettségen alapuló hadsereg fenntartásáról. A jogszabályokat módosító tervezetről az Országgyűlés várhatóan az őszi ülésszak során tárgyal.
A parlamenti ellenzékkel egyeztetett törvényi hátteret kíván kialakítani a kormány a sorkatonai szolgálat megszüntetéséhez; az erről szóló törvénytervezet ősszel kerülhet az Országgyűlés elé - közölte a honvédelmi miniszter kedden Budapesten.

Konszenzusra törekednek

Saját hatáskörben is felfüggeszthetné a minisztérium a sorkatonák behívását, a honvédelmi vezetés azonban arra törekszik, hogy megteremtse a szolgálat megszüntetésének konszenzusos törvényi hátterét. Ehhez az alkotmány, valamint a honvédelmi törvény módosítására is szükség van - mondta újságíróknak Juhász Ferenc. A miniszter hozzátette: a tervezetről hétfőn kezdődött négypárti egyeztetéseket követően az Országgyűlés várhatóan az őszi ülésszak során tárgyal a kétharmados parlamenti többséget igénylő módosításokról.

A szaktárca épületében tartott hétfői négypárti egyeztetés után Iváncsik Imre, a HM politikai államtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a sorkatonai szolgálat megszűnése miatt a mostani honvédelmi törvény szövegének nagyjából háromnegyedét kell megváltoztatni. Az államtitkár hozzátette: "amennyiben egyetértésre tudunk jutni (...), akkor egy új honvédelmi törvényt hagyunk jóvá."

Nyitray András fideszes képviselő hétfőn közölte: még tanulmányozniuk kell az előterjesztést, "hiszen most láttuk először". A csomagban "számos tisztázni való koncepcionális és részletkérdés is van" - tette hozzá. Mint mondta, "valószínűleg több hónapos és igen intenzív egyeztetéseket kíván, hogy megszülessen a megegyezés."

Jogszabályigazítás

Jelenleg mintegy ötven, különböző szintű jogszabály - többek között az alkotmány - rendelkezik a hadkötelezettségen alapuló hadsereg fenntartásáról. A kormány a haderő fenntartásnak alapelvét szeretné megváltoztatni az önkéntes, hivatásos haderő javára, és tervei szerint módosító törvénycsomagot nyújt be, hogy a vonatkozó jogszabályok, azaz például az alkotmány bizonyos pontjai, a polgári szolgálatról, a fegyver nélküli katonai szolgálatról, a hadkiegészítő rendszerről szóló passzusok igazodjanak az új haderőhöz.

A honvédelmi miniszter reméli, hogy a közvéleménykutatások szerint 80 százalékos támogatottságot élvező haderőreform törvényi hátterének rendezése nem ütközik az ellenzék ellenállásába - mondta el az Index érdeklődésére Matyuc Péter, a honvédelmi minisztérium kommunikációs igazgatója.

A tárcánál azonban megvizsgálták azt is, hogy milyen helyzet alakulhat ki, ha a részben kétharmados többséget igénylő törvénymódosításokat nem szavazza meg az országgyűlés. E szerint, ha nem sikerül megegyezni az ellenzékkel, akkor a novemberben esedékes bevonuláskor a vezérkari főnök illetve a honvédelmi miniszter csak felfüggeszteni tudják a sorkatonák behívását, de a sorozás intézményét - bizottságostól, alkalmassági vizsgálatostól - fent kellene tartani, pedig a hadkiegészítő apparátusra a törvénymódosításokkal már nem lenne szükség. A szaktárca ugyanis az önkormányzatoktól kapott adatok alapján állítaná össze az alkotmánymódosításban szereplő, sorozott hadsereget igénylő "rendkívüli helyzetben" behívható személyek nyilvántartását.

A "rendkívüli helyzet"
Juhász Ferenc a tervezet egyik újdonságaként emelte ki, hogy az alkotmány módosításával bevezetnék a rendkívüli helyzet fogalmát. Erre azért van szükség, hogy egy esetleges katonai támadás veszélye esetén legyen lehetőség a hadkötelezettség visszaállítására, amiről a parlament rendelkezhetne. Az év végére el akarják érni azt a szintet, hogy már csak politikai döntésre legyen szükség a sorkötelezettség megszűntetése - mondta a miniszter.

A Magyar Köztársaság Alkotmánya jelenleg "rendkívüli állapotról" rendelkezik. E szerint az Országgyűlés "hadiállapot vagy idegen hatalom fegyveres támadásának közvetlen veszélye (háborús veszély) esetén kihirdeti a rendkívüli állapotot, és Honvédelmi Tanácsot hoz létre." Továbbá "ha az Országgyűlés e döntések meghozatalában akadályoztatva van, a köztársasági elnök jogosult a hadiállapot kinyilvánítására, a rendkívüli állapot kihirdetésére és a Honvédelmi Tanács létrehozására, továbbá a szükségállapot kihirdetésére."

A tervezett alaptörvény-módosítás szerint a rendkívüli helyzet a rendkívüli állapotot előzné meg.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.