Miklós
-7 °C
2 °C

Titokban hozták Magyarországra a sárospataki könyveket

2006.02.22. 20:48
Kilenc órakor landolt Ferihegyen az a gép, amely fedélzetén hozta Magyarországra a szovjet hadsereg által elhurcolt sárospataki könyvtár 136 kötetét.

A Külügyminisztérium és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának képviselője fogadta Ferihegyen a sárospataki református kollégiumi könyvtár 136 könyvét, amelyet Moszkvából Vladgyimir Putyin elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megállapodása értelmében kapott vissza a református egyház.

Hosszas procedúra

A könyveket hétfőn szállították át a moszkvai magyar nagykövetségre. A sárospataki könyveket a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárból szállították át a konzulátusra a nagykövetség Volkswagen transzporterén. A gépkocsi rendőri felvezetővel hajtott egészen a moszkvai nagykövetségig, mögötte egy nagykövetségi Volvo haladt.

A sokat látott könyvek (Klikk!)
A sokat látott könyvek (Klikk!)
Előzőleg vasárnap este aláírták az átadásról szóló dokumentumokat a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárban, ahol a II. világháború vége óta tartották a nagy értékű könyvgyűjteményt. Úgy tudjuk, hogy a könyvek visszaadása az utolsó pillanatig kétséges volt a magyar fél számára, ezért a gép érkezéséről csak az utolsó pillanatban - a moszkvai felszállás után - értesítették a sajtót. A kormányfő is elszalasztotta a lehetőséget, hogy a reptéren megjelenjen a fogadóbizottságban, ezekben az órákban Székesfehérváron tartózkodott.

A könyveket azután szállíthatták vissza Magyarországra, hogy az orosz alsóház, majd a felsőház is támogatta a könyvek visszaadását lehetővé tevő törvényt, valamint az, hogy Magyarország 12 millió rubel (több mint 400 ezer dollár) térítést nyújtott a Lenin könyvtárnak a sárospataki kötetek tárolásáért, és önkéntes gesztusként hozzájárult a digitalizálásukhoz is. Közel egymillió dolláros magyar adomány is segíti két múzeum helyreállítását a Voronyezsi területen, amelyet magyar csapatok szálltak meg a második világháború alatt.

Azt máig sem sikerült egyértelműen tisztázni, hogyan kerültek a könyvek az egykori Szovjetunióba. 1938-ban a sárospataki kollégium értékes könyveit két budapesti bankban helyezték el, későbbi történetüket korábbi cikkünkből ismerheti meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.