Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Az Országgyűlés előtt a státustörvény

2001.03.21. 21:36
Hosszas egyeztetés után a március 20-i ülésén a kormány megvitatta és elfogadta a határon túli magyarok magyarországi státusát rendező törvényt. A törvény szükségessége először a Magyar Állandó Értekezlet 1999. novemberi ülésén fogalmazódott meg. Az MSZP és az SZDSZ nem támogatja a törvényt, az MDF megszavazza, annak ellenére, hogy azt nem tartja teljesnek.
A magyar kormány március 20-i ülésén elfogadta, és az Országgyűlésnek elküldte a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvénytervezetet. A tervek szerint az Országgyűlés még márciusban megvitatja a javaslatot. A Magyar Állandó Értekezleten megszületett igény szerint a magyar állam Trianon óta, a határon túlra került magyarokkal szemben halmozódó adósságot törleszt ezzel a törvénytervezettel.

Németh Zsolt
Németh Zsolt, külügyi államtitkár szerint a törvénytervezetet úgy módosították, hogy a határon túli magyar szülők, akik gyermekeiket magyar tanintézménybe járatják, és legalább két gyermekük van, gyermekenként és évenként 20 ezer forint támogatásban részesülnek. A kormányzat szeretné, ha mind a hat parlamenti párt megszavazná a törvényt, mondván, a határon túli magyarok ügyében konszenzusra van szükség. A törvény elfogadására egyébként ötven százalékos támogatás is elég, vagyis a szocialisták és a liberálisok szavazatára nincs szükség.

Az SZDSZ nem támogatja a törvényt, az MSZP óvatosabban fogalmaz

A törvényt nem tudjuk megszavazni - nyilatkozta az Indexnek Szent-Iványi István, SZDSZ-es képviselő. Szent-Iványi szerint pártja a törvény alapkoncepciójával nem ért egyet, szerintük a határon túli magyarokat szülőföldjükön kellene támogatni (tanintézményeket, médiát stb.), és nem magyarországi kedvezményeket biztosítani számukra. A képviselő elmondta: a kormányzat túl nagy elvárást generált a határon túli magyarokban, és ahhoz képest a jelenlegi törvénytervezet keveset nyújt, és csalódást okoz majd számukra.

Az MSZP óvatosabban fogalmaz. Tabajdi Csaba szerint az MSZP a végleges törvénytervezet ismerete nélkül nem tud a törvény támogatásáról nyilatkozni. Tabajdi az Indexnek elmondta, aggályaikat a törvénnyel kapcsolatban változatlanul fenntartják (a magyar adófizetők érdekeit figyelembe kell venni, a társadalmat a kormány nem készítette fel kellőképpen a törvény fogadására, stb.). A képviselő ismertette, hogy jelenleg 150 jogszabály vonatkozik a határon túli magyarokra, és senki sem összegezte azokat.

A státustörvényről
A törvény kerettörvény, ami azt jelenti, hogy elvi rendelkezéseket tartalmaz, a részletek kidolgozása az egyes szaktárcák feladata. Kedvezményezetjei a trianoni békeszerződés révén Magyarországtól elcsatolt területeken élő magyarok, vagyis a szórványmagyarság nem. A törvény különféle kedvezményeket és támogatásokat nyújt Magyarországon, úgymint az utazás, a határátlépés, a munkavállalás és az egészségügyi ellátás, az oktatás, valamint a kultúra területén.

Hogy "ki a magyar?", vagyis kire vonatkoznak a kedvezmények, azt az alapján döntik el, hogy az alany magyarnak vallja-e magát, valamint a határon túli, úgynevezett ajánló szervezetek - magyar politikai szervezetek, egyházak - igazolják, hogy beszél magyarul. Az ajánló szervezet igazolványt állít ki, ami alapján a magyar hatóságok egy "magyar igazolványt" adnak ki.

Becslések szerint kb. 800 ezer ember fog magyar igazolványt igényelni. A törvény bevezetésének költsége két év alatt 8 milliárd forint körül lesz. Ha elfogadják a tervezetet, erre 2002-ben már sor is kerülhet.

Tovább: A törvény részleteit, az általa nyújtott kedvezményeket cikkünk bővebben taglalja...

A kormánypártok és a MIÉP támogatják a tervezetet

Az MDF megszavazza az általa kezdeményezett törvényt - mondta az Indexnek Csapody Miklós képviselő. Az MDF fontos törvénynek tartja, jelentőségét abban látja, hogy az anyaország részéről elindul egy pozitív folyamat - még ha a törvény nem is teljes. A státustörvény kiindulópontot jelent a trianoni békeszerződés után elszakadt magyarokkal való jogi kapcsolat újrafelvételére - vélekedett Csapody.

A Fidesz támogatja a kedvezménytörvényt, hisz az választási programunkban is szerepelt - mondta az Indexnek Balla Mihály képviselő. A Fidesz által áhított konszenzus az SZDSZ kategorikus visszautasítása miatt nem látszik megvalósulni, de a törvényjavaslat parlamenti vitája során a Fidesz kész a konkrét módosító javaslatokat figyelembe venni - fűzte hozzá a politikus.

A kisgazdapárt és a MIÉP szintén támogatják a javaslatot, várhatóan meg is szavazzák majd.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!