Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Több ügyben is érintettek a StockGeneration szervezői?

2000.09.08. 19:36
A StockGeneration (SG) nevű hálózati piramisjáték szervezői közül többen részt vettek a Le Club Privé (LCP) nevű, hasonló céllal alakult cég népszerűsítésében - állítják egy amerikai levelezőfórum résztvevői. Az Index tudomása szerint az LCP ügye internetes piramisjáték szervezésének vádjával augusztus 24-én egy texasi bíróság elé került. Az SG-botrány magyar szálának felderítését nehezíti, hogy egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a szervezők Magyarországon bűncselekményt követtek volna el.
Nem töri össze magát egyelőre a magyar rendőrség a StockGeneration nevű netes piramisjáték magyar szálának felgöngyölítésével, bár a szervezők közül többen valószínűleg rendszeresen megfordultak Budapesten - értesült az Index a nyomozáshoz közeli forrásból. A rendőrök ugyanis kételkednek abban, hogy a szervezők Magyarország területén elkövettek-e bármiféle bűncselekményt. A Bűntető Törvénykönyv a Magyarországon elkövetett bűncselekményekre vonatkozik, az internet megítélése ebből a szempontból pedig nem egységes - mutatott rá egy neve mellőzését kérő rendőrtiszt.

A www.delphi.com-on az SG-t csaló szervezetnek tartó károsultak által alakított levelező fórumon az az információ jelent meg, hogy a StockGeneration vezetői közül többen részt vettek volna a Le Club Privé nevű, ,,befektetési klub"-nak álcázott internetes piramisjáték befektetőinek szervezésében.

A több mint 2000 befektető legalább 12 millió dollárt utalt át a Le Club Privé számláira, a rendőrség eddig legalábbis ekkora összeget tudott zárolni. A ,,klubtagok" újabb résztvevők beszervezésével, vagy hihetetlen (havi 6-40 százalékos) hozamot ígérő befektetési jegyek vásárlásával juthattak volna igen hamar óriási vagyonhoz - áll az Egyesült Államok pénz- és tőkepiaci felügyeletének (SEC) jelentésében.

Minden újabb tagért 500 dollár járt volna a beszervezőnek, és az ez utóbbi által hozott újabb ,,klubtag" belépő 1500 dollárjából is jutott volna közel ennyi a piramis magasabb szintjén álló résztvevőnek. A Le Club Privé lehetőséget adott a tagoknak három nyílt végű alap semmit sem érő jegyeinek jegyzésére is - az alapok ugyanis nem voltak bejegyezve befektetési társaságként. A havi 6-40 százalékig terjedő hozamot bizonyos esetben beígérték, máskor ,,garantálták" is.

A nyomozás során a SEC nem talált tisztességes üzleti, befektetési tevékenységre utaló nyomot, a befektetők által átutalt összegből ugyanakkor több, mint 3,4 millió dollár az LCP vezetői, illetve ellenőrzésük alatt álló cégek számláin landolt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.