Alfréd
5 °C
13 °C

Hétfőn két órás Volán-sztrájk

2003.01.02. 16:13
A Volán-dolgozói megtartják a Közúti Közlekedési Szakszervezet által január 6-ra tervezett sztrájkot - értesült az Index. A munkavállalók többségét tömörítő szervezet tagjai támogatják a munkabeszüntetést, ennek ellenére lehet, hogy bizonyos járatok elindulnak.
Az ország huszonnégy Volán-társaságánál 25 ezren dolgoznak, közülük 16 ezren tagjai a KKSZ-nek. A szervezet tagjai körében végzett előzetes felmérés alapján a munkabeszüntetést valamennyien támogatják, de várhatóan a KKSZ-en kívüliek is csatlakoznak a sztrájkhoz - tájékoztatta az Indexet Szabó Enikő PR-menedzser. Ennek ellenére Szabó szerint előfordulhat, hogy bizonyos járatok a sztrájk ellenére is elindulnak. A nemzetközi és a szerződéses autóbuszok pedig a munkabeszüntetés idején is közlekednek.

A szervezők január 6-án hajnali fél öttől fél hétig tartó munkabeszüntetése kérik a Volán dolgozóit. A figyelmeztető sztrájk várhatóan jelentős fennakadást okoz majd a közlekedésben. December végén a huszonnégy Volán-társaság dolgozóit képviselő Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) a tulajdonos ÁPV Rt. 3,5 százalékos béremelési javaslata miatt petíciót fogalmazott meg.

A sztrájkfelhívást szorgalmazók követelik az évek óta elmaradt arányos béremelést, amelynek a szakszervezet szerint legalább tíz százalékosnak kellene lennie. A december 5-én az ÁPV. Rt. székháza előtt tartott demonstráció során is erre próbálták felhívni a tulajdonos figyelmét, kilátásba helyezve: ha a béremelésről folytatott tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor januárban sztrájkot hirdetnek meg a dolgozók, egészen addig, amíg nem kapják meg a kért emelést.

"Hitegettek bennünket"

A Közúti Közlekedési Szakszervezet közleményt adott ki: "A személyfuvarozó volán társaságok dolgozói részére évek óta eredménytelenül követeljük a végzett munkájukkal arányban álló tisztességes keresetet. Az évtizedes tárgyalássorozat alatt csak hitegettek bennünket. Az ígéretek maradtak, ezért kénytelenek vagyunk a sztrájk eszközét igénybe venni."

A társaság dolgozóinak átlagkeresete 10.000 forinttal marad el a nemzetgazdasági átlagtól, más közlekedési vállalatok dolgozóinál pedig átlagosan 29.500 forinttal keresnek kevesebbet.

A Közúti Közlekedési Szakszervezet 2001 decemberében is sztrájkra szólította fel a dolgozókat, mert nem kapták meg időben a magasabb infláció miatt megemelt bérüket. A buszvezetők és a járműkarbantartók pedig júliusban is tiltakoztak helyzetük miatt, akkor azonban csak petícióban fogalmazták meg igényüket.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.