Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Németh Miklós az MSZP süllyesztőjében?

2001.01.23. 18:11
,,Németh Miklós semmilyen szervezett formában nem vállal tisztséget az MSZP munkájában, de továbbra is egyetért a párt céljaival és politikai állásfoglalásával" - jelentette ki Kovács László pártelnök, az MSZP országos elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón. A szocialista vezetés a keddi ülésen döntött a párt választási programjának tervezetéről is, illetve elkészítette a kormányprogram menetrendjét és megalakította választási felkészülésben kulcsszerepet játszó szakmapolitikai kabineteket. A párt miniszterelnök-jelöltjét a következő országos kongresszuson nevezi majd meg az országos választmány és az elnökség.
Az elnök kijelentette: ,,Németh Miklós döntése nem jelenti azt, hogy a politikus hátat fordít a politikai életnek, hiszen többször is előfordult, hogy olyanok kerültek országos listára a választásokon, aki korábban nem töltöttek be funkciót a pártban." Németh tehát, bár sem a választási és kormányprogram kialakításában, sem a kabinetek munkájában nem vesz részt a jövőben sem, előkerülhet még a választási harc sűrűjében. ,,A kérdést ezzel lezártuk" - tett pontot Kovács a hónapok óta húzódó Németh-kérdés végére.

Választási menetrend

Az MSZP nem tárgyal a függetlenekkel
A koalíció meggyengülésével értékesebbé váltak az ellenzéki szavazatok a parlamentben.
Az Index érdeklődésére a pártelnök az országgyűlés - kisgazda belháborúk nyomán - megváltozott összetételéről szólva kifejtette, hogy eddig nem tartották szükségesnek a kapcsolatfelvételt a független parlamenti képviselőkkel, és azon sem gondolkoztak, hogy a megüresedő bizottsági helyekre jelölendő honatyákat támogatják-e majd a parlamentben. A házszabály szerint ugyanis, ha egy bizottság elnök nélkül marad, akkor a háznak kell jóváhagyni az új jelölteket. ,,Szakmailag alkalmatlan politikusokat nem fogunk támogatni" - kommentálta Kovács a kialakult helyzetet.
A választási menetrend szerint a 16 kabinet július 30-ig állítja majd össze a párt választási és kormányprogramját, melyet a következő kongresszuson fogadnak majd el a szocialista küldöttek.

A szakmai kabinetek a következő egy hónapban szinopszist készítenek feladataikról, június végéig pedig le kell adniuk anyagaikat az országos elnökségnek. A választásokig vezető út következő stációja a késő októberi társadalmi vita, amit a pártkongresszus követ nagyjából egy év múlva, amikor véglegessé válik a kormányprogram, és a párt miniszterelnök-jelöltjét is megnevezik, az Országos Választmány és az elnökség ajánlásával.

Választási Bizottság Kovács vezetésével

A felkészülést az MSZP-nél egy, a kabinetek fölé rendelt hattagú bizottság irányítja majd Kovács László vezetésével. A maradék öt poszton alelnökök, a frakcióvezető, és a választmányi elnök osztozkodhatnak - derült ki a sajtórendezvényen. ,,Az új bizottság legfontosabb feladatai a választási felkészülés és a kormányprogram személyi feltétételeinek megteremtése lesznek" - fogalmazott az elnök, ami azt jelenti, hogy a párt legfelsőbb vezetése dönt majd az összes kinevezést és jelölést illetően, de a szocialista rutin szerint erre a feladatra külön bizottság létrehozására volt szükség a pártban, melyet a választmány is hitelesít majd szombati ülésén.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!