Miklós
-7 °C
2 °C

A svájci alvószámlák miatt perlik a magyar államot

2006.05.04. 20:29
Elfogyott a türelme, ezért egy pécsi egyetemi oktató beperelte a magyar államot amiatt, hogy még mindig nem fizették ki a svájci alvó számlák tulajdonosainak és örököseinek járó pénzt. A második világháború előtt nyitott 37 számlán összesen ötven millió forint van. Az állam szerint nincs megfelelő jogszabály a pénz kifizetésére.

Beperelte a magyar államot a napokban az a pécsi egyetemi oktató, aki többszöri jogos követelése ellenére sem érte el, hogy kifizessék az úgynevezett svájci alvószámlák tulajdonosainak, illetve örököseiknek járó pénzt. Ezeklet a számlákat magyar állampolgárok nyitották a II. világháború vége előtt Svájcban, ám azokon 1945 után nem volt kimutatható forgalom.

Jogi képviselőmmel hagyatéki igény címen kezdeményeztem polgári peres eljárást, az első tárgyalási nap várhatóan június 19-én lesz a Pesti Központi Kerületi Bíróságon - mondta a neve elhallgatását kérő férfi. A felperes néhai nagyapjának testvére nyitott számlát egy svájci bankban.

Jogos járandóság?

Az 1973-ban megkötött svájci-magyar vagyonjogi megállapodás arról rendelkezett, hogy a háború után államosított svájci javakért Magyarország 1,8 millió frank kárpótlást fizet. A tartozást 325 ezer frankkal csökkentette Svájc, mivel ennyit tett ki a magyar állampolgárok nevén lévő alvószámlák betéteinek összege. Ebből az oktató álláspontja szerint az következik, hogy ezt a pénzt a magyar államnak kell kifizetnie.

A felperes korábban azt közölte, hogy a számlatulajdonosok leszármazottainak névsorát a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) megbízásából egy fővárosi ügyvédi iroda már összegyűjtötte. A vagyonigazgatóság azonban a mai napig nem utalta át a nekik járó pénzeket. Az eddigi adatok szerint a 37 számlatulajdonos között alig több mint 50 millió forintot kellene szétosztani.

A vagyonigazgatóság jogszabály hiánya miatt nem fizeti ki a svájci alvószámlák tulajdonosainak követeléseit - közölte még tavaly júliusban Vereby-Csethe Balázs, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság jogi igazgatója. Mint elmondta: a svájci listán szereplő 37 számla közül hatra nem jelentettek be követelést.

Elfogyott a türelem

A jogi igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a Svájci Államszövetség szövetségi alapokba helyezte a számlákon szereplő összegeket, ezzel mintegy "államosította" azokat.

Kőszegi Márk, a Pénzügyminisztérium helyettes sajtófőnöke az MTI akkori megkeresésére azt közölte: a helyzet rendezésére folyamatban van a tárcaközi egyeztetés az Igazságügyi Minisztériummal.

Az államot perlő oktató szerint a kialakult helyzetet a trehányság és a bürokrácia okozta. A férfi nem tudja pontosan, hogy az állam mennyi pénzzel tartozik neki. A pert amolyan próbapernek is szánja, amelyet ha megnyer, mások is érvényesíthetik az alvószámlákkal kapcsolatos igényeiket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.