Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Szabadi: A kormányfőtől csak dicséretet kaptam

2001.10.12. 13:41
Az év jelentős részében én helyettesítettem az FVM miniszterét, sokszor olyan feladatokat is el kellett látnom, amelyek nem igazán tartoztak az én hatáskörömbe - jelentette ki Szabadi Béla, az agrártárca volt politikai államtitkára az ellenzéki képviselőkből verbuválódott részvizsgálóbizottság előtt. A ma már független képviselő állítása szerint nem akarta "maga alá vonni" az agrártárca pénzforgalmát, nem mások helyett, hanem mások mellett akart dolgozni. Szabadi azt is elmondta, hogy a miniszterelnök részéről soha nem érte őt negatív kritika.
Külön útvonalengedéllyel, rendőri kísérettel hagyhatta el otthonát Szabadi Béla, akit házi őrizetben tartanak fogva. A hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsított független honatya, aki Torgyán József politikai államtitkáraként dolgozott a földművelésügyi minisztériumban, örömmel jelent meg az ellenzéki képviselőkből pár hete összeállt részvizsgálóbizottság előtt.

A politikus a meghallgatáson elmondta: amikor a mentelmi bizottság döntött mentelmi joga kiadásáról, már jelezte, hogy az FVM működésének visszásságait feltárandó, vizsgálóbizottságot kellene felállítani. Ehelyett felfüggesztették a mentelmi jogát, és Boros Imre tárca nélküli miniszternek adták át ideiglenesen az agrártárca vezetését.

"Tamás Károly szinte mindenről tudott"

Kérdésekre válaszolva Szabadi kijelentette: az év jelentős részében ő helyettesítette Torgyán József minisztert, a tárca közigazgatási államtitkára, Tamás Károly pedig egyáltalán nem volt "kiszorítva" a döntésekből. Hozzá tartozott többek között az ellenőrzési főosztály és humánpolitkai főosztály, illetve további huszonkét osztály. Tamás Károly felügyelete alá tartozott a költségvetés nagy része és a támogatások elbírálása is. -"Szó sincs arról, hogy magam alá vontam az FVM pénzforgalmát. Ezt csupán hibásan állították így be egyesek" - jelentette ki Szabadi.

A Miniszterelnöki Hivatal előtt sem maradtak titokban az FVM ügyei

A bizottság előtt példaként egy bizonyos almaügyet említett, amelyben a kiadott rendeletet a közigazgatási államtitkárnak kellett volna kidolgoznia, ám mivel Tamás Károly nem foglalkozott az üggyel, Torgyán József neki adta ki a feladatot. A volt államtitkár azt állította, hogy folyamatosan jelentéseket kellett írniuk a munkájukról, amelyeket a jogi főosztály jóváhagyott, és amelyről a Miniszterelnöki Hivatal és más minisztériumok is kaptak másolatot. A volt államtitkár több olyan munkát is kapott Torgyán Józseftől, ami "nem nagyon tartozott az ő hatáskörébe".

Orbán részéről csak pozitív visszajelzéseket kapott a volt államtitkár

Szabadi szerint a miniszterelnök ugyan nem értékelte az ő munkáját, ám folyamatosan pozitív jelzéseket kapott a részéről. A testület ülésén az is elhangzott: nem volt olyan FVM-es ügy, amely a kabinet ülésein ellenállásba ütközött volna. Orbán Viktor pontosan tudta, hogy milyen ügyekért kit lehet elmarasztalni, például a szövetkezeti üzletrészek ügyében a miniszterelnök nagyon ideges és elégedetlen volt, és Szabadin keresztül azt üzente Tamás Károlynak, hogy "tisztelteti". Szabadi egyébként utoljára idén január 31-én vett részt a kormány ülésén, ám semmit sem érzékelt abból, hogy őt el kívánják távolítani az agrártárcától. "Senki sem ült el mellőlem"- tette hozzá.

'Titkoban semmi nem maradhatott'

Szabadi magas költségű utazásaival kapcsolatban elmondta: a Külügyminisztériummal minden utazás előtt egyeztetett, ráadásul félévente "látogatási tervet" kellett benyújtani az összes miniszter és politikai államtitkár utazásairól. Szabadi kijelentette, hogy miután minderről útijelentést is készítettek, "titokban semmi nem maradhatott".

A KEHI jelentéseit állítása szerint Szabadi csak nagyon ritkán látta, azokat ugyanis mindig Tamás Károlynak címezték. A közigazgatási államtitkár ezeket az iratokat egyből átküldte az ellenőrzési főosztályra. Szabadi - mivel szerinte az ellene folyó büntetőeljárás befolyásolhatná - nem kívánt válaszolni a bizottság azon kérdésére: mit gondol arról, hogy Torgyán József az agrártárca vezetését sokszor rá hárította.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!