Ágnes
-13 °C
0 °C

Boros feljelentette Szabadit

2001.03.07. 18:50
Boros Imre, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megbízott vezetője büntetőfeljelentést tett Szabadi Bélával, a tárca korábbi politikai államtitkárával szemben. Az eddigi vizsgálat feltárta azokat a jogszabályba, törvénybe ütköző, Torgyán József volt miniszter által kiadott és hatályba léptetett, a tárca működtetését szabályozó belső rendelkezéseket is, amelyek lehetőségeket adtak Szabadi Béla volt politikai államtitkár által folytatott szabálytalan, jogtalan, a büntetőjog területét is érinthető cselekmények kivitelezéséhez. Ez pedig Torgyán József volt miniszter közvetlen felelősségét is felveti.
Boros szerint felvethető Torgyán József felelőssége is
A megbízott FVM-miniszter a hozzá eljuttatott információk és tájékoztatók alapján rendkívüli vizsgálatot rendelt el a tárcánál, egyebek mellett azért, mert Szabadi Béla volt politikai államtitkár a hivatali teendőit nem adta át, nem készített a jogszabály szerint előírt átadás-átvételi jegyzőkönyvet, illetve ismeretlen okból hivatali működésének utolsó napjaiban igen nagy mennyiségű iratanyagot semmisített meg. Boros Imre a vizsgálati jelentés megállapításai alapján a Szabadi Béla ellen tett büntető feljelentést a legfőbb ügyészhez nyújtotta be, s erről tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt.

Szabadi miniszteri jogokat gyakorolt

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata is megállapította, hogy Szabadi Béla az állami vezetők közül a legköltségesebb, szakmailag is indokolatlan külföldi "luxusutazásokon" vett részt az állami költségvetés terhére. Szabadi Béla a közigazgatási államtitkár és a miniszter jogköréből olyan rendelkezési jogosultságokat vont magához, amelyek a vonatkozó jogszabályok és az FVM Szervezeti és Működési Szabályzata szerint nem illették meg. Szabadi Béla ezen jogosultságok felhasználásával a pénzeszközök és az intézmények fölött minden vezetői, illetve pénzügyi kontroll nélkül, kvázi tulajdonosként úgy rendelkezhetett, hogy az visszaélések gyanúját vetette fel.

A miniszter csak az MTI-hez eljuttatott közleménye leírja: a soron kívül, rövid határidőn belül lefolytatott vizsgálat olyan súlyos, jogellenes cselekményeket, illetve szabálytalanságokat tárt fel, amelyek megalapozták Szabadi Bélával szemben a büntető feljelentés megtételét.

Orbán: Borosnak bizonyára megvolt erre az oka
A késő esti órákban találkozott a kormányfő és Boros Imre. Az agrártárca ideiglenes vezetője közölte: Orbán Viktor nem tett kifogást az ellen, hogy büntetőeljárást kezdeményezett Szabadi Béla volt földművelésügyi politikai államtitkár ellen. Boros Imre jelezte, hogy a büntetőfeljelentés hátteréről szóló teljes írásos anyagot átadta Orbán Viktornak. A miniszterelnök korábban közölte, bizonyára jó oka volt Boros Imrének arra, hogy feljelentette a földművelésügyi tárca volt politikai államtitkárát.
Torgyán is felelősségre vonható lesz?

Boros Imre szerint az eddigi vizsgálat feltárta azokat a jogszabályba, törvénybe ütköző, Torgyán József volt miniszter által kiadott és hatályba léptetett, a tárca működtetését szabályozó belső rendelkezéseket is, amelyek lehetőségeket adtak Szabadi Béla volt politikai államtitkár által folytatott szabálytalan, jogtalan, a büntetőjog területét is érinthető cselekmények kivitelezéséhez. Ez pedig Torgyán József volt miniszter közvetlen felelősségét is felveti.

A közlemény szerint új, súlyos pénzügyi visszaélésekre is fény derült Szabadi Bélával kapcsolatban, s az ezzel összefüggő vizsgálatok lezárultával várhatóan újabb büntetőfeljelentésre kerül sor a volt politikai államtitkár ellen.

Torgyán megdöbbent

,,Megdöbbenésemet és rosszallásomat fejezem ki Boros Imre megbízott agrárminiszter boszorkányüldözést felidéző vádaskodásai miatt" - közölte Torgyán József, az FKGP elnöke arra reagálva, hogy az ideiglenes földművelésügyi miniszter büntetőfeljelentést tett Szabadi Béla, a tárca volt politikai államtitkára ellen és felvetette Torgyán József felelősségét is az ügyben.

A kisgazda vezér Boros Imre közleményében nem talált semmi olyat, ami bűncselekmény elkövetésére utalt volna, hanem - mint mondta - az ugyanazt a mocskolódást képviseli, mint három héttel ezelőtt, amikor belépett a földművelésügyi minisztérium épületébe. Arra a kérdésre válaszolva, hogy mikor egyeztet Orbán Viktor miniszterelnökkel a végleges agrárminiszter személyét illetően, a kisgazda pártelnök elmondta: konkrét időpontról még nem állapodott meg a kormányfővel, de reményei szerint a találkozó még a nap folyamán létrejön.

Orbán: nincs tervben találkozó

Orbán Viktor viszont úgy nyilatkozott, hogy nincs a szerdai napra tervbe véve találkozó Torgyánnal, hacsak a kisgazda pártelnöknek nincs új javaslata a végleges agrárminiszter személyére vonatkozóan. A kormányfő hozzátette: a jövő hétfőn, kedden, de legkésőbb szerdán meg kell történnie a végleges agrárminiszter bizottsági meghallgatásának, ehhez viszont a hét végén vagy hétfőn döntést kell hozni a földművelésügyi miniszter személyéről. ,,Tizenötödikére a köztársasági elnökhöz olyan javaslatnak kell menni, amely alapján ő dönteni tud és eleget tud tenni a formalitásoknak" - mondta Orbán Viktor.

Szerinte a Szabadi Béla elleni büntető feljelentés nem befolyásolja a végső döntést az agrártárcát vezető személyt illetően, mert - mint mondta - erre a posztra az alkalmasság alapján kell kiválasztani a megfelelő embert.

A miniszterelnök megjegyezte: még nem értesült arról, hogy kisgazda képviselők egy csoportja levélben fordult hozzá annak érdekében, hogy Boros Imre megbízott földművelésügyi minisztert nevezze ki véglegesen az FVM élére. Egyes hírek szerint a kormányfő ma este megbeszélést tart az agrártárca ideiglenes vezetőjével.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!