Miklós
-7 °C
2 °C

Szabadi: Olcsón vettem a házamat

2001.04.19. 13:10
Ingatlanközvetítő révén jutott negyvenmillió forintos máriaremetei házához Szabadi Béla. Az FVM volt politikai államtitkára május 15-én költözik át új Dutka Ákos utcai otthonába, amelyre állítása szerint nem volt elég pénze, ezért hitelt vett föl. A politikusnak a jövő hónapban kell ugyanis kiköltöznie Rózsadomb melletti szolgálati lakásából. Ingatlanszakértők szerint azonban az ikerház értéke valójában 50-60 millió forint. Ugyanakkor a Fővárosi Főügyészség polgári pert indított az FVM tulajdonában lévő Agrárinnovációs Kht., az Agrármarketing Centrum és az FTC ellen, amelynek Szabadi alelnöke volt, egy meg nem tartott életmódnap miatt. A megállapodás értelmében a programra ötvenmillió forintot utaltak a sportszervezet számlájára.
Jövő hónapban kell kiköltöznie Szabadi Bélának, az FVM volt politikai államtitkárának Rózsadomb melletti szolgálati lakásából. A kisgazda politikus nem akar visszaköltözni 58 négyzetméteres kőbányai panellakásába, ezért azt 78 négyzetméteres budafoki ingatlanával együtt eladta, s a napokban Máriaremetén vett egy házat. A Dutka Ákos utcai otthont állítása szerint 40 millió forintért vásárolta, ám ingatlanszakértők 50-60 millió forintra taksálják. Sőt, Szabadi Béla az Indexnek kijelentette: olcsón vette a házat. Az új, négy szintes 137 négyzetméteres otthont feleségével közösen birtokolja. A pazar házhoz 194 négyszögöl telek is tartozik. Az épület egy ikerház fele, egy 30 négyzetméteres garázs is tartozik.

Ingatlanszakértők szerint az ikerház értéke valójában 50-60 millió forint
- Akkor kezdtem el új otthont keresni, amikor felálltam az államtitkári székemből - nyilatkozta az Indexnek Szabadi. - Rengeteg házat megnéztünk, s ez megfelelőnek bizonyult. Ingatlanközvetítő révén sikerült megtalálni ezt az ikerházat, amely elég lelakott, ezért felújításra szorul. Nem voltak szempontjaink, teljesen mindegy volt, hogy a főváros melyik részére költözünk. Az előző tulajdonos már egy éve nem tudta eladni a 15 éves házat, azt hiszem, mindketten jól jártunk. Feleségemmel és fiammal fogok itt lakni.

Szabadi Béla legutóbbi, 1998-as vagyonnyilatkozatában a kőbányai és a budafoki ingatlan szerepel. A volt államtitkár a ciklusváltáskor két 17 négyzetméteres garázs felét, egy Ladát és egy Opel Astrát is tulajdonolt. Szabadi Béla a Világgazdaságnak elmondta: ma adja le a közelmúltban módosított jogszabály szerinti új, teljes egészében nyilvános vagyonnyilatkozatát, melyben már szerepel az új ingatlan is. Szerinte a nyilatkozat alapján követhető lesz az is, milyen forrásból fedezték a ház vásárlását. A kőbányai lakást eladták, és hitelt is felvettek, emiatt jelzálog terheli az ingatlant.

Elindult az első per az agrárcégek pénzügyei miatt

Polgári pert indított a Fővárosi Főügyészség a szerződés semmisségének megállapítása érdekében a FVM tulajdonában lévő Agrárinnovációs Kht., az Agrármarketing Kht. és az FTC ellen, amelynek alelnöke éppen Szabadi Béla volt. A jogvitát az a megállapodás váltotta ki, amelyet az Agrárinnovációs Kht. és az FTC kötött az "életmódnap" megszervezésére. A perben 32 millió forint plusz áfa a tét, vagyis összesen 50 millió. Az Agrárinnovációs Kht. 2000 májusában 32 millió plusz áfáért bérbe vette az év végéig a sportegyesület szabad reklámfelületeit, hogy biztosítsa a 2000. szeptember 10-én megrendezendő "életmódnap" programjához kapcsolódó kreatív anyagok, valamint szponzorok megjelenését.

Szabadi Béla
Az Agrárinnovációs Kht. egyébként a Fradin kívül a Honvédhez és az UTE-hez is eljuttatatta ajánlati felhívását. Az 50 millió az FTC-hez került, a programot pedig nem rendezték meg. Később, már idén januárban, az FTC és az Agrármarketing Kht. engedményezési megállapodást kötött, amelyben a kht. átvállalta a az "életmódnap" megrendezését. Az FTC-nek juttatott támogatás ügyében Keller László szocialista képviselő fordult a legfőbb ügyészhez. Polt Péter a közelmúltban arra utasította a Fővárosi Főügyészséget, hogy a közérdekben okozott sérelem megszüntetése miatt indítson keresetet az Agrárinnovációs Kht. azon szerződéseinek ügyében, melyek a közbeszerzési törvénybe ütköznek.

Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Népszabadsággal közölte: az ügyészség keresetében indítványozza, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy az Agrárinnovációs Kht. és az FTC közötti tavaly májusi megállapodás a közbeszerzési törvénybe ütközik, s így semmis. Az FTC-t és az Agrármarketing Centrum Kht-t. a semmiségből eredő jogkövetkezmények tűrésére kéri kötelezni az ügyészség.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.