Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Rosszabb, mint a téesz-tagosítás

2003.03.03. 18:42
Falun iszonyatos sebességgel terjednek a könnyen hihető rémhírek - nyilatkozza az Indexnek a Pest megyei Szada művelődési intézményének igazgatóhelyettese, aki egy hétig próbálkozott, míg az Európai Uniós Kommunikációs Közalapítvány nyolc telefonszámából az egyiken jelentkezett egy hang. A településen az EU-kampányolást a helyi gazdakör végezte; a hatodik héten maga a gazdakör elnöke tartott érzelmekre ható szónoklatot arról, hogy miért kell nemmel szavazni az Európai Unióra.
"Ez nem fesztiválkérdés" - mondja Szabó György szadai gazda a disznóól előtt, amikor azzal szembesítjük, hogy az Európai Unióban "manipulálható anyagot", azaz malacjátékot kell adni a disznónak. "Kukoricacsutkát és rágóláncot már eddig is adtunk az állatoknak" - bizonyítja ezzel, hogy az EU-n kívül is gondoskodnak a malacok stresszmentes életéről. Ahogy az ólak méretét is a józan paraszti ész szabályozta eddig, így aki igazán szereti az állatot, az hagy bőven helyet malacai számára.

Gabona van mindenütt

A tyúkok már-már idilli körülmények között élnek. Míg az EU-ban a baromfiketrecnek magasnak kell lenni, addig Szabó György birodalmában nem korlátozzák a baromfik mozgását. Az udvaron kapirgálnak, csak arra kell vigyázniuk, hogy jól számolják ki annak a sugárnak a hosszát, amelyet a megkötött kutyák még el tudnak érni. "Nem is kapnak külön enni, hiszen gabona van mindenütt" - mutat körbe, és valóban: az állatoknak nincs is súlyproblémájuk.

Nem vagyunk mi arra felkészülve

Amikor Magyarország EU-tagságáról érdeklődünk, a gazda szabódik egy darabig, majd kiböki: "Nem vagyunk mi arra felkészülve. A jól menőknek nagy gazdaságuk van, akkora, mint egy téesz. A csóróknak viszont semmijük sem lesz. Rosszabb lesz ez mint a téesz-tagosítás." Egy biztos: sokat kellene győzködni, hogy április 12-én igennel szavazzon a csatlakozásra.

A kampányolást a helyi gazdakör végzi. Öt héten át szakértőket hívtak - legutóbb a Szabad Föld újságíróját -, akik tényszerűen elmondták, hogy az élet, különösen a mezőgazdaság, egyes területein mire lehet számítani a csatlakozást követően. A hatodik héten maga a gazdakör elnöke tartott érzelmekre ható szónoklatot arról, hogy miért kell nemmel szavazni az Európai Unióra. Így zajlik az EU-kampány falun.

Egy hét után felvette a telefont

Ezt látva határozott úgy Juhászné Bankó Erzsébet, a szadai Általános Művelődési Központ közművelődési igazgatóhelyettese, hogy hozzáértő előadók beszervezésével igyekszik a helyi közvéleményt EU-pártivá hangolni. Hangsúlyozza: ez nem tartozik a munkájához, egyszerűen szeretné, ha az emberek vidéken is tájékozottabbak lennének.

Az egyik minisztérium EU-val foglalkozó osztályát hívta, ahol felvilágosították: ők nem érintettek a témában, minden felkérés kizárólag az Európai Uniós Kommunikációs Közalapítványon keresztül történhet. Nyolc számot kapott, amelyeket egy héten keresztül naponta több órán keresztül felváltva hívogatott, de ezek a Miniszterelnöki Hivatal központi számára csörögtek vissza. Egy hét után felvette végre a telefont egy hölgy, aki közölte: faxot kell küldeni a kérésről, és majd jelez, hogy mikor tud szakértőt küldeni a témáról. "Falun iszonyatos sebességgel terjednek a könnyen hihető rémhírek, ezért komolyan kellene venni a tájékoztatást" - mondja Juhászné Bankó Erzsébet.

Szada 1325-től napjainkig
A 2200 lelkes Szada megközelíthető közúton: az M3-as autópályáról Gödöllőnél Vác felé letérve érkezünk ide. Neve finnugor nyelvből származik, amelynek jelentése: valamilyen tárgy, illetve természeti alakulat nyílása, bejárata, szája. Szada Gödöllő felől valóban a völgy bejáratában fekszik. Legelőször 1325-ben említi oklevél. I. Lajos király 1349-ben Szadát és Gödöllőt Pohárus Péternek, egykori nevelőjének, Abaúj vármegye főispánjának adományozta. A 15 éves háborúban elpusztásodott, az 1620-as években települt újjá. Mivel a szántóföld nem tudta eltartani a falu lakóit, a XIX. században egyre inkább terjedt a szőlőművelés. A fővárosi piacok elérhetőbbé váltak a veresegyházi vasúti szárnyvonal megépülésével (melyet 1970-ben megszüntettek). A XIX. század végétől sok nyaraló épült, a fővárosiak szívesen vásároltak telkeket, szőlőt, sőt véglegesen kiköltöztek Szadára.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!