Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

SZDSZ: Több nőt, kisebb parlamentet

2005.10.18. 16:25
A kisebb parlamenten megspórolt összeget a képviselők hatékonyabb munkájára lehetne fordítani Fodor Gábor SZDSZ-es képviselő szerint. Az informatikai miniszter pedig arról beszélt, hogy minisztériuma önmagában gyenge, és semmi szükség a tárca nélküli miniszterekre.

"Az SZDSZ a parlamenti pártok közül elsőként készítette el választási programtervezete" - mondta Fodor Gábor keddi sajtótájékoztatóján. A teljes program nemsokára kész lesz, most A szabadság rendszeri néven futó fejezetet mutatták be.

Kevesebb képviselőt

Az program az embereknek is érthető nyelven, sok színes képpel, és grafikonnal kerül majd ki, hogy mindenki értse. Persze a végleges változatot még sok vita fogja megelőzni, mondta Fodor.

A most elkészült fejezetnek az egyik lényeges pontja, hogy a liberálisok egy kisebb parlamentet szeretnének kialakítani. A képviselők számát 250 főre korlátoznák, de a listás és egyéni választási rendszert megtartanák. Ezzel párhuzamosan az államapparátust is csökkentenénk, és az önkormányzati képviselők számát is a jelenlegi felére karcsúsítanánk, mondta Fodor Gábor.

Az SZDSZ számításai szerint ez nagyjából másfélmilliárd forintos megtakarítást jelentene, amit a parlament hatékonyabb működésére lehetne fordítani. "Ez nem demagógia, tényleg ezt szeretnénk" - mondta Fodor.

A választási programban szereplő további tervekről Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter elmondta, az SZDSZ célja az internethasználat minél szélesebb körben történő elterjesztése. Ez kulcs lehet a kultúra terjedésében is, de kialakítható lenne egy interaktívabb kapcsolat a politikusok és az emberek közt is.

Kevesebb minisztériumot képzelünk el, semmiképp ne legyen több tíznél. Ezt a hasonló területek összevonásával lehetne elérni, egy informatikai minisztérium például hatékonyabban működne a gazdasági tárcán belül, és tárca nélküli miniszterre egyáltalán nincs szükség, mondta Kovács.

A liberálisok szerint a médiatörvény is változtatásra szorul. Normatív finanszírozás, törvényi szabályozás és az elavult készülék díjak helyett egy olyan támogatási rendszer lenne a megfelelő, ami minden műsorközvetítésre alkalmas berendezés árába beépíthető lenne. De az adók egy százalékának adomány formájában történő bevételeit is fel lehetne használni a köztévé támogatására, mondta Kovács Kálmán.

Több nőt

"A nők helyzetének megváltoztatása egy fontos kérdés" - mondta Sándor Klára, a párt ügyvivője. A társadalomban a nők aránya 52 százalékos, mégis kisebbségről beszélhetünk. Még mindig kevés a női vezető, kevesebb pénzért dolgoznak, és erős sztereotípiák élnek a nőkkel kapcsolatban.

Az Európai Unióban például nálunk van a legkevesebb nő a parlamentben. Amíg nem kapnak megfelelő teret a törvényhozásban, nem fog változni semmi. Az SZDSZ célja ezen változtatni, mondta Sándor Klára.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!