Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Medgyessyvel és Orbánnal érvel az SZDSZ

2004.04.20. 13:14
Az SZDSZ öt kérdésben kezdeményez vitát az EP-választáson induló pártokkal, többek között az uniós források felhasználásáról, az adócsökkentésről, illetve az emberi jogokról. Emellett a országgyűlési képviselőknek küldött levélben erősítik meg, hogy parlamenti vitanapot tartanának az adócsökkentésről. A szocialistáknak Medgyessyt, a konzervatívoknak pedig Orbán Viktort idézve érvelnek a vitanap megtartása mellett.
Kérdőívet küldött az SZDSZ minden magyar családhoz, amelyben a párt azt tudakolja, mit várnak el a választók, milyen célokért küzdjenek a szabad demokraták európai képviselői az Európai parlamentben, közölte az SZDSZ keddi tájékoztatóján Demszky Gábor főpolgármester, a liberálisok EP-listavezetője. Demszky ismertetése szerint választ várnak arra, az EU következő költségvetési ciklusában milyen célokra fordítson több pénzt. Az SZDSZ lehetséges válaszai között szerepel többek között a csatornázás, a szennyvíz megtisztítása, az autópálya-építések vagy a lakótelepek felújítása.

Isten nélküli EU-alkotmányt

Az SZDSZ szerint egész Európában csökkenteni kellene az adóterheket, több pénzt fordítanának a városban élők gondjainak megoldására, de síkra szállnak azért is, hogy az Unió alkotmánya ne hivatkozzon egyházra, Istenre, vallásra. "Ez a konzervatív javaslat most újra felmerült, de mi nem fogunk hozzájárulni, hogy az unió alkotmánya világnézeti alapon tegyen különbséget Európa polgárai között" - mondta Demszky. A politikus úgy vélte: fontos, hogy minél többen menjenek el szavazni, hogy minél jelentősebb legyen a leendő EP-képviselők politikai legitimációja.

Érdemi vitát akar az SZDSZ

Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök a kampányról azt mondta: a korábbi korteskedések ellentétben ezúttal érdemi, az emberek érintő kérdésekről kellene beszélni. Utalt arra, hogy ezzel szemben az MSZP kampányfelkészítőjén az etikai szabályok figyelmen kívül hagyására buzdítottak, a Fidesz pedig hetek óta azzal van elfoglalva, hogy milyen eszközökkel élnek majd a szocialisták. Kuncze szerint a szabad demokraták ezzel szemben érdemi vitát szeretnének, így öt kérdésben vitát kezdeményeznek az EP-választáson indulókkal.

Megvitatnák, mire fordítsák majd az uniós forrásokat; hogyan változzék a gazdaság és az adópolitika; mi legyen Magyarország szerepe az EU-ban; mi a teendő az emberi jogok terén; hazánk hogyan csatlakozzék a régiók Európájához. Kuncze jelezte, készek bármilyen más kérdésről is vitázni, azt tartják ugyanakkor fontosnak, hogy a diskurzus elkezdődjék.

Az SZDSZ kedden az országgyűlési képviselőkhöz intézett levélben erősítette meg, hogy szükségesnek tartanák az adócsökkentésről külön parlamenti vitanap megtartását is. A Demszky Gábor által jegyzett dokumentum konzervatívoknak küldött verziójában Orbán Viktort idézik, aki nemrég kiállt az adócsökkentés mellett, a szocialistákhoz írott levelükben pedig Medgyessy Péter hasonló tartalmú nyilatkozatával érvelnek.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!