Natália
-3 °C
7 °C

Az SZDSZ nem tudott az áfakulcsok módosításáról

2006.06.27. 13:00
A kormány intézkedéscsomagja csak a költségvetési egyensúlyt teremti meg, a hosszú távra szóló reformok csak utána jöhetnek. Az áfakulcsok módosításáról az SZDSZ elnöke szerint még nem született döntés, szóba se került a hétvégi kormányülésen. Kuncze két év múlva több biztosítós modellt vezetne be az egészségügyben, három év múlva pedig jöhetne az egyszerűsített, egykulcsos adórendszer.

A kormány Új egyensúly programjának eddig bevezetett intézkedései a költségvetés megbomlott egyensúlyát hivatottak visszaszerezni 2007-2008-ra, mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke keddi sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy az ország fejlődéséhez a megszerzett egyensúlyt meg is kell tartani, amihez az államháztartást hosszú távú célokra kell átalakítani, hiszen az eddig bevezetett intézkedések csak átmeneti javulást hozhatnak, hosszú távon azonban nem jelentenek megoldást.

A hétvégén Balatonőszödön megtartott kormányülésen elhangzottakkal kapcsolatosan a pártelnök elmondta, hogy az ellenzék várhatóan nem támogatja a majd a kormánykoalíció kétharmados törvényjavaslatait, így a kormány a támogatási rendszert tervezi megváltoztatni. Példaként a kistérségeket és régiókat említette, amelyek szerepét erősíteni szeretnék, hogy a megyék így kiürülhessenek, azonban Kuncze szerint ehhez az ellenzék támogatására nem számíthatnak. Hangsúlyozta ugyanakkor az ellenzékkel való folyamatos egyeztetés fontosságát.

Újságírói kérdésre válaszolva Kuncze elmondta azt is, hogy a balatonőszödi ülésen nem került szóba az áfa növelésének kérdése, így erről a sajtótájékoztató időpontjáig döntés sem születhetett. Megjegyezte, hogy az SZDSZ-nek még meg kell vizsgálnia az áfakulcs emelésének különböző lehetőségeit, és csak utána alakítják ki hivatalos álláspontjukat. Elöljáróban annyit azért elmondott, hogy a 15 százalékról 17-re, és a 20 százalékról 23-ra emelés több költségvetési bevételt hozna, mint a 15-ről a 20 százalékra emelés.

Az SZDSZ választási ígéreteinek megvalósulását a pártelnök továbbra is megvalósíthatónak tartja, szerinte a költségvetés egyensúlyának megteremtése után, 2009-ben történhet meg az egykulcsos adó bevezetése, amivel egyszerűsödik az adórendszer, nő az ország versenyképessége és kifehéredik a fekete gazdaság. Az Index kérdésére elmondta, hogy az egészségügyben a több biztosítós modell bevezetését ennél korábban is esélyesnek látja, szerinte 2008-ig befejeződhet az új modell előkészítése, és elkezdődhet az átállás.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!