Auguszta
5 °C
22 °C

Megveti Kuncze a nemzetet megosztókat

2003.10.23. 16:40
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a 301-es parcellánál emlékezett együtt Halda Alíz egykori párttársával. '56 tanulságaként említette az összefogást: "akik itt nyugszanak, a közös ügy érdekében félre tudták tenni nézeteltéréseiket". Szerinte "mi, az örökösök" 1956 eszméit már valóra váltottuk, "de mit tettünk annak legendás egységével? - tette fel e kérdést a pártelnök.
Egy éve kifütyülték Mécs Imre egykori halálraítéltet a rákoskeresztúri Új köztemetőben, a 301-es parcellánál. Az idén helyette Halda Alíz, a kivégzett Gimes Miklós politikus, újságíró élettársa, volt SZDSZ-es parlamenti képviselő mondott beszédet valamint Kuncze Gábor pártelnök. (Mécs a varsói Magyar Intézet meghívására Lengyelországban tartózkodik.)

Tekintse meg képeinket!
Kuncze 56 tanulságaként említette az összefogást: "akik itt nyugszanak, a közös ügy érdekében félre tudták tenni nézeteltéréseiket". Szerinte "mi, az örökösök" 1956 eszméit már valóra váltottuk, "de mit tettünk annak legendás egységével? Nem hagyhatunk örökül megosztottságot" - mondta Kuncze.

Beszédében aktuálpolitikai kérdésekre is kitért a pártelnök, mint mondta: "megérti azokat az '56-osokat, akik sokat szenvedtek, akiknek derékba tört életpályájuk". Nekik "tisztelet, hála, megbecsülés" - hangsúlyozta.

Ugyanakkor az SZDSZ elnöke "nem hajlandó megérteni" azokat, akik napi politikai érdekek miatt végletesen megosztják a nemzetet, és "ezen a talajon gyűlöletet szítanak. Őket megvetem" - mondta. "Nem engedhető meg, hogy 1956 továbbra is a politika martaléka legyen, hogy a méltatlan viaskodások lejárassák emlékét a fiatal nemzedék előtt" - mondta Kuncze Gábor. "1956 minden becsületet, szabadságot szerető emberé, minden demokratáé" - zárta beszédét.

Halda Alíz emlékeiben 1956-ban az önfeláldozás, a szolidaritás és az összefogás szívszorítóan szép példáját mutatták fel az emberek. Az MTI szerint Halda Alíz közölte azt is, hogy "bár a lehetetlent nem tudtuk lebírni, de gyógyíthatatlan sebet ejtettünk a világ második legerősebb katonai hatalmán. (...) Október 23-án azért jövünk ide, hogy megköszönjük az értünk hozott áldozatot".

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!