Auguszta
5 °C
22 °C

Nem akar vallási utalást az európai alkotmányban az SZDSZ

2004.05.06. 14:12
Az SZDSZ szerint morális különbségtételt jelentene, ha szerepelne az új európai alkotmányban a kereszténységre való utalás. A szabad demokraták azt szeretnék, ha a kormány azt az álláspontot képviselné, hogy ne kerüljön be a dokumentumba a szerintük megosztást eredményező szövegrész.
"Az Európai Unió új alkotmánya nem tehet különbséget világnézeti alapon ember és ember között" - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ parlamenti képviselője, a párt ügyvivője csütörtökön, Budapesten. Vélekedése szerint egyesíteni és nem szétválasztani kell ez európai állampolgárokat, de a kereszténységre, vagy bármelyik vallásra történő utalást az unió lakosainak egy része nem tudná elfogadni.

Legyen-e utalás bármelyik vallásra?

Fodor Gábor ismertette az SZDSZ európai parlamenti választásának e heti kérdését, amelyben arra várnak választ: hivatkozzon-e az unió alkotmánya bármilyen vallásra. Közlése szerint a konzervatív válasz erre a kérdésre úgy hangzik, hogy "igen, Európa történelme és kultúrája a kereszténységen alapul, ezért erre a hagyományra az európai alkotmányban is utalni kell". Az SZDSZ-es politikus közölte: a szocialisták szerint "ez a kérdés nem fontos, Magyarországnak sokkal inkább a nagyobb EU-támogatásokért kell küzdenie". "Az államot és az egyházat szét kell választani, az európai alkotmány semmilyen módon ne utaljon vallásra" - ismertette Fodor Gábor a liberális választ.

Horn Gábor (SZDSZ) közölte, levélben kezdeményeztek tárgyalásokat az egyházak vezetőivel a hitéleti támogatás jelenlegi rendszerének megváltoztatásáról. Elmondta, hogy Magyarországon az egyházak autonómiája ellentmondásos, ugyanis egyrészről szabadon hirdethetik tanaikat, másrészről viszont függenek az államtól. A kormánypárti politikus emlékeztetett arra a korábbi javaslatukra, amelynek értelmében a személyi jövedelemadó felajánlható, kétszer egy százalékát össze kellene vonni és az állampolgároknak szabadon kellene dönteniük arról, hogy ebből milyen szervezeteket, vagy egyházakat kívánnak támogatni.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.