Két szavazattal Fodor nyerte az elnökválasztást

2008.06.07. 11:21

Fontosabb részletek
  • Fodor Gábor lett az SZDSZ új elnöke.
  • Kóka a szavazás előtt az mondta, a koalíciót végleg el kell feledni, és bátor adócsökkentést kell kiharcolni.
  • Fodor arról beszélt, hogy Kóka eddigi elnöksége kudarc volt, és nyitnia kell a pártnak.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 11-kor már 680 küldött regisztrált.
  • Fodor támogatója, John Emese arról beszél, hogy változás nélkül az SZDSZ eltűnik a politikából. Szerinte Fodor alkalmas az SZDSZ összefogására, vele lehet párbeszéd a magyar politikában. "Változtatnunk kell a stíluson, nyitni kell a választók és a párttagok felé, az elmúlt egy évben ez nem sikerült." Arról beszél, hogy Fodor személye alkalmas az együttműködésre, lehet vele együtt dolgozni. Szerinte az SZDSZ-nek be kell fejeznie az egysíkú politizálását, Kóka János ezért, és nem is népszerűtlensége miatt alkalmatlan. Fontosnak tartja, hogy önálló legyen az SZDSZ, Fodor Gábor személye garancia a függetlenségre. Mindenki tudja róla, hogy hiteles és mindenki tudja, hogy SZDSZ-es.
  • A Kókát támogató Kuncze Gábor örül a koalíciós kilépésnek, mert egyetértésben döntöttek. Az új helyzet veszélye, hogy sok szavazó haragszik az SZDSZ-re, lehetőség azonban az SZDSZ saját programjának hangsúlyos képviseletére. Az országnak szüksége van egy erős liberális pártra, most elindultunk ebbe az irányba, vélekedik. A szocialista fóbiától meg akar szabadulni, nem lehet azt mondani, hogy minden az ő felelősségük, ahogy azt sem, hogy az SZDSZ teljesen sikeres volt a koalícióban, hiszen az együttműködés a kompromisszumokról szól. "Konstruktív ellenzéki szerepre készülünk, nem kell mindent elutasítani, de elfogadni sem, amit a kormány javasol. Nem ultimátum a költségvetés megszavazása, ha az beleillik a stratégiánkba" - mondja a volt pártelnök.
  • "Nem örültem a kampányunknak ebben a formában. Az rendben van, hogy a két jelölt egy belső kampányt folytatott, de kezdünk hasonlítani az országra" - mondta Kuncze. Kiemelte Bőhm András múlt heti nyilatkozatát, amit elfogadhatatlannak tart. Arról beszél, hogy a csalást nem mosták le magukról, hanem politikai célokra elkezdték felhasználni. "Ki kellett volna állni a vezető politikusoknak a tavaly megválasztott elnök mellett, mert 2 évre kapott felhatalmazást" - bírált Kuncze. Neve említése nélkül bírálta Fodort, aki szerinte túl sok irányba próbál nyitni, pedig a népszerűség nem is olyan fontos. Azt mondja, hogy Kókát javasolja elnöknek, hogy végigvigye a programját. Megemlíti Horn Gábor nevét, akit az ügyvivők között akar látni.
  • Az a kérdés, hogy a liberálisoknak lesz-e pártjuk, nem azzal kéne foglalkozni, hogy belső ellenzéket szervezünk és az élére állunk. Az ország érdekét és a liberális szavazók igényeit kell szem előtt tartanunk, zárja szavait.
  • Szent-Iványi István Fodor támogatójaként szólal fel, beszédével azt akarja elérni, hogy a küldöttek újra végiggondolják, kire és miért szavaznak. Azt mondja, hasonlóan kell meggyőzni a választókat, hogy a liberális pártot támogassák, melynek élén Fodor Gábort látná szívesen. Változtatásra van szükség stílusokban, módszerekben, tartalomban, az alapvető értékeink a régiek. A változtatás csak egy hiteles személlyel lehetséges, a választók is csak ezt hiszik el. Hangsúlyozta, hogy nem igaz, hogy Fodor Gyurcsányhoz akarja húzni a pártot.
  • Úgy tudjuk, Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter érkezett a Jaguárral.
  • Egy év múlva EP-választás lesz, az SZDSZ-nek egyv éve van erre felkészülni, emlékeztet Szent-Iványi. Felhívja a figyelmet az összefogás fontosságára, kötelességük, hogy eredményesen és hosszú távon biztosítsák a liberális jelenlétet a magyar politikában, zárja szavait.
  • -

    "Azt mondják végünk van, de nem hiszek nekik" , kezdte felszólalását Gusztos Péter. Sokáig itt leszünk és fogunk mi még győzni, vélte a politikus hozzátéve, nem dicsérni, támogatni jött.

    Az egyetlen lehetséges lépés a koalícióból való kivonulást volt, a visszatérésről szó sem lehet. Nem adjuk a nevünket olyan politikához, amelyik vállalhatatlan, nem akarunk még egy őszödi beszédet, mondta leszögezve, csak alibizésből nem szavaznak együtt a szocialistákkal. „Tárgyalunk bárkivel, de a Fidesznek nem lehetünk segítségére” - mondta.

    Szerinte be kell látni, hogy az egészségügyi reformról le kell mondaniuk, de az adóreformról nem. Az adóreform a legfontosabb, ezért támogatom Jánost, közölte a politikus. Szerinte a mostani elnökválasztás eredményét mindenkinek el kell fogadnia, nem lehet megsértődni és kivonulni.

  • Van, aki dramatizálja, van aki bagatelizálja az SZDSZ elnökválasztását, mondta Béki Gabriella. Tavaly a hitelesség és a sikeresség jegyében zajlott a kampány. Szerinte Kóka elkezdett csapatban dolgozni, nem szorította ki az ellenfeleit, de mi is beálltunk az elnök mögé. A sikerhez nem elég az első ember lelkesedése.

    Szerinte hamis különbségtételek hangzottak el. Nem jó az, hogy olyat állítunk, amit az ellenfelünk nem mondott. Független, önálló SZDSZ-t akar Fodor Gábor is. Ma az SZDSZ öntelt, arrogáns, erőszakos pártként jelenik meg.

    Udvarias, halkszavúságra volna szükség. „Következetes elveiért kiálló pártot szeretnék. Fodor miniszterként bizonyított, adjatok esélyt neki, adjatok esélyt az SZDSZ-nek” – zárta szavait Béki Gabriella.

  • Gulyás József szerint fordulatra van szükség ahhoz, hogy megerősödjenek. Ilyen mértékű az elutasítottságuk soha sem volt, a gazdaság állapota rosszabb, mint 2002-ben, pedig 6 évig kormányoztak, vitték a gazdasági tárcát. Kifogásolta, hogy az egészségügyi reformot úgy kezdték el, hogy már az elején nem támogatta az MSZP.

    „Hiba volt egy lapra feltenni a politikánkat”, vélte. Szerinte az adócsökkentés elérendő cél, de ne csak kinyilatkoztassuk az álláspontunkat, hanem tárgyaljunk. „Nem lehet úgy elérni eredményeket, hogy fizetett hirdetésben követeljük az ezermilliárdos kiadáscsökkentést.

    Nem tehetjük fel a politikánkat újra egy lapra. Nem volt stratégia az ellenzéki létre” – vélte, hozzátéve, meg kell találnia majd az új vezetésnek a helyes ellenzéki stratégiát. Gulyás Fodor megválasztására bíztatta küldött társait.

  • Akkora a forgalom a büfében, hogy már az épületbe is elkezdett beszivárogni a füst, a küldöttek így dél körül a grillek környékén beszélgetnek. Lassan kezdődik a szavazás, mindjárt kiderül, ki lesz az elnök.
  • Fotó: Huszti István
    Boruzs András a mandátumvizsgáló bizottság elnöke ismertette hol kell szavazni, elmondása szerint személyi igazolvány kell a voksoláshoz. A levezető elnök délután egyig vagyis csaknem negyven perc erejéig szünetet rendelt el, ezalatt adhatják le az SZDSZ elnökjelöltjeire a szavazatokat.
  • Kóka János fiatal hoszteszekkel osztogattatja a szórólapjait, a lányokon "Önálló, független SZDSZ" a szlogen, illetve szerepel a regnáló elnök neve is. Fodor Gábor kampánycsapata is szórólapozik, de ők a papírok mellé egy vászonszatyrot is adnak.
  • Megkérdeztünk egy küldöttet, hogyan zajlik a szavazás, a karzatra ugyanis csak a szavazati joggal rendelkezőket bocsátják be. Tehát a küldött a személyi felmutatása után megkapja a szavazólapot, feljegyzik az átvétel időpontját, majd a lappal be lehet menni a fülkébe. A két elnökjelölt valamelyike mellé ikszelni kell, és végül bedobni a szavazólapot az urnába.
  • Összezavarodtunk a jaguáros jelenet után, mert láttunk egy olyan Jaguárt, amiben nem Molnár Lajos ült, hanem valaki más. Azt gondoltuk, lehet több SZDSZ-esnek is ilyen autója, úgyhogy tettünk egy kört a parkolóban. A vadászat eredménye egyetlen Jaguár, amiben nem ült senki.
  • Nem adtuk fel a vadászatot, és sikerrel jártunk, a korábban lelt fekete Jaguártól nem messze megtaláltuk a másikat, egy acélszürkét is. Az viszont még mindig nem derült ki, melyik kihez tartozik. Amúgy az autókkal teli parkolóban változtak a viszonyok a tavalyihoz képest, amikor rengeteg Suzuki várta a küldötteket, most sokkal változatosabb a felhozatal.
  • Lassan véget ér a szavazás, egykor zárják az urnákat, utána kezdődik az ügyvivőjelöltek vitája. A küldötteket megkérték, hogy üljenek le a helyükre, amire úgy tűnik, kevés az esély, kígyózik a sor a büfében. Az elnökjelöltek már a teremben vannak.
  • A levezető elnök bemondta, hogy az első felszólaló Csőzik László lenne, aki viszont nincs a teremben. "Aki látja, szóljon neki!"
  • Végül megkerült Csőzik László. Ő is a változást tartja a sikeres politika alapjának, a nemzetközi politikából hoz példákat. A fiatalok radikálisak, változást akarnak, tenni akarnak az igazságosabb, zöldebb, szabadabb világért, mondja. Szerinte az SZDSZ lehet nekik a megoldás, 2006-ig az SZDSZ-szel is voltak, mára azonban eltűntek. Térjünk vissza a gyökereinkhez, hogy az SZDSZ megint szerethető legyen. A zöld gondolat fontosságát hangsúlyozza, szerinte a fiataloknak erre van szüksége, a környezetvédelem a legfontosabb számukra. "Össze kell fognunk, hogy az egész ország számára fontos dolgokkal tudjunk foglalkozni!" A strucc nem tartozik a szabad madarak közé, zárta szavait.
  • Horn Gábor ügyvivő a sajtószobába látogatott, és rövid üzenetet írt az Index olvasóinak: "az szdsz nyerni fog".
  • Nem szeretek tisztújító küldöttgyűlésre járni, a legkívánatosabb az volna, ha 2010-ben volna a következő tisztújítás, mondta Demszky Gábor. "Dícsérni jöttem, nem temetni az SZDSZ-t" - mondta. "Tizenöt éve írják különféle elemzésekben, hogy a párt el fog tűnni, de itt vagyunk" - mondta.

    Csak azzal foglalkozzunk, ami megoldható, utalt arra, hogy nem érdemes álmokat kergetni és egyáltalán nem biztos, hogy megvalósítható az adócsökkentés. "Holnaptól fejezzük be a széthúzást" - kérte. Szerinte az SZDSZ-ben két párt lakik, mert létezik a pártvezetés mellett a pártellenzék is. Demszky azt javasolta, vegyenek példát az amerikai demokratáktól, akiknek két elnökaspiránsa kígyót-békát kiabált egymásra, de a verseny eldőlt és kiegyeztek. A főpolgármester azt mondta, a sikerhez Horn Gáborra is szüksége van az SZDSZ-nek, ezért azt kérte szavazzák be az ügyvivői testületbe.

  • Eörsi Mátyás ügyvivőjelöltként szólalt fel. Úgy értékelte, hogy az SZDSZ-ben puccs történt, mert az utóbbi hónapok kommunikációját Köteles Péter és Mali Zoltán határozta meg. Eörsi szerint helyes volt kilépni a koalícióból. Úgy vélte, nem igaz, hogy egy ellenzéki párt ne szavazhatna meg egy költségvetést. Támogatást kért a küldöttektől, és arra kérte párttársait, bármikor hívják, ha segíthet.
  • Hivatalosan már zajlik az elnökjelötekre leadott szavazatok számlálása, az eredményhirdetést 2 óra körülre tervezik, addig befejeződik az ügyvivőjelöltek felszólalása. A pletykák szerint azonban még nem számolnak, attól tartanak ugyanis, hogy az eredmény kiszivárog, és befolyásolhatja a most zajló beszédek hatását. Azt hallottuk, hogy csak a felszólalások után látnak hozzá a számoláshoz, tehát 2-kor még nem lesz eredmény.
  • Kovács Kálmán azt mondta, megválasztása esetén a vidékért szeretne dolgozni. Azt mondta, demokratikusnak kell lenniük nemcsak kifelé, de befelé is. Ismét kifejtette, átgondolatlan volt a koalíciós szakítás, a pártelit beletolta a pártot ebbe a szituációba.
  • Léderer András a fiatalokhoz szól, felidézi, hogy hogyan kezdte pályafutását az SZDSZ-ben. Az SZDSZ Új Generáció elnöke azt várja a párttól, hogy ne kelljen félni, a leszakadóknak segítséget nyújtsanak, olyan körülmények legyenek, hogy lehessen egzisztenciát teremteni. Szerinte az SZDSZ-esek ma nem értik az emberek problémáit, már kérdezni se tudnak tőlük. Kevesli az egészségpénztárakról szóló programot, ami már nem valósul meg, kevesli, hogy csak egyetlen programpontjuk van, az adócsökkentés. Emlékezteti a küldötteket a korábban megfogalmazott programpontokra, amiket jónak és megvalósíthatónak tart. A megújuláshoz Fodor Gáborra van szükség, zárta szavait.
  • Bemondták, hogy fél 3 körül hirdetik ki az elnökválasztás eredményét.